Istorie aromată de… cafea

Pentru mulți dintre noi, diminețile încep cu mic-dejun și… o cafea. Sau numai cu o cafea, suficientă pentru a-ți porni motoarele. Și dacă tot o iubești, hai să faci o călătorie în istoria ei. Cât bei o cafea!

Te-ai gândit vreodată, atunci când pui apa la înfiebântat și-ți pregătești cana, cine și cum a descoperit cafeaua? Ei bine, ar trebui să știi că ”vinovate” de descoeprirea boabelor de cafea sunt … căprițele. O legendă, ce datează de pe la 1400 și spune povestea lui Khaldi, un păzitor de capre. El a observat cum căprițele, pe care le mâna de ici-colo, deveneau tare neastâmpărate și pline de energie după ce consumau anumite bobițe de culoare roșie, ce creșteau în tufișuri. Foarte mirat, dar și dornic să împărtășească și altora curiozitatea, Khaldi a dus bobițele la o mănăstire, unde un călugăr a pus bobițele roșii la fiert, în apă.

Ei bine, fiertura obținută i-a ținut pe călugări treji în timpul rugăciunilor de noapte.

Dincolo de această legendă, licoarea neagră și aromată s-a răspândit în toată lumea. În secolul XVI, cafeaua a devenit o obișnuință pentru locuitorii din Orientul Mijlociu, Persia și Turcia, iar modul de preparare de atunci nu diferă prea mult de cel actual. Dar nu toată toată lumea s-a înamorat de băutura neagră, încercând chiar să-i oprească răspândirea.  În 1512, imamii conservatori au interzis musulmanilor consumul de cafea, îngrijorați fiind de efectele stimulatoare ale acesteia. Neprietenoasa lege a fost însă anulată 18 ani mai târziu. Treptat, cafeaua s-a răspândit în India, Indonezia, America, Italia. Iar în anul 1600, Papa Clement al VIII-lea a numit cafeaua ”băutură creștină”.


Primele cafenele

De la răspândirea cafelei în lume și până la apariția primelor cafenele… nu a mai fost decât un pas. Astfel că, în 1453, prima cafenea din lume se deschide la Constantinopol, iar 192 de ani mai târziu, la Veneția, se deschide prima cafenea europeană, Bottega del Caffe. Parizienii își vor da întâlnire la prima cafenea abia în anul 1672, iar în Londra, pe la 1700, se deschiseseră deja peste 2000 de cafenele. Nu se știe exact când anume a intrat cafeaua în obiceiurile românești, dar dovezile istorice ne duc în anul 1667, când un turc a deschis prima cafenea în București, în centrul orașului.

Noua băutură a fost dragoste la prima… degustare  pentru o lume întreagă. Astăzi, cafeaua este pe locul 2 în topul celor mai vândute produse din lume.
Doar petrolul o depăşeşte!

Poate nu știai că…

•    Scriitorul francez Honoré de Balzac obișnuia să bea și 20 de cești de cafea pe zi.
•    Beethoven număra 60 de boabe de cafea pentru o cafea perfectă.
•    Cuvântul cafenea a fost împrumutat din limba turcă. ”khave-hane” înseamnă un local public în care se bea cafea, se joacă cărţi și se fumează tutun, în schimbul unui preţ mic.
•    În România, cea mai cunoscută cafenea s-a deschis în 1891, devenind locul de întâlnire al scriitorilor și artiștilor. Este vorba despre Cafeneaua Capșa.
•    Primul espressor a fost construit în 1884, în Italia. Iar în 1946, tot un italian, pe nume Gaggia, a perfectat primul espressor și a astfel a apărut băutura numită Cappucino, numită astfel după asemănarea culorii cu robele călugărilor din ordinul capucinilor.

Dacă îți place cafeaua proaspăt prăjită ori dacă măsori în gând crema lăsată de espressor în ceașca de cafea, vino la True Artisan Café.

Ȋi vei vedea pe cei mai buni baristas din România întrecându-se pentru un loc în finala Campionatului Mondial de AEROPRESS de la Dublin și vei bea cea mai bună cafea proaspătă din Bucureşti. Vino sâmbată, 23 aprilie, între orele 10 și 22, la The Ark.  Află mai multe pe www.artisancoffee.ro.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod