Grădinăritul, terapie antistres

După o zi grea de muncă, nimic nu poate fi mai relaxant decât să petreci puțin timp în grădină, printre plantele care îți bucură toate simțurile, oferindu-ți energia vie de care ai nevoie. Grădinăritul reprezintă poate cel mai liniștitor hobby și o metodă eficientă de a combate stresul, reducând secreția de cortizol, cunoscut și ca hormonul stresului. Pe lângă faptul că faci mișcare, îți încarci plămânii cu aer curat și îți iei doza necesară de energie solară, vei avea și satisfacția unei grădini superbe, creată chiar de tine. Pe FamousRoses.eu găsești cei mai frumoși trandafiri pentru o grădină de vis, care se va face remarcată prin culori unice și parfumuri de neegalat.       

Efortul pe care îl depui pentru grădinărit activează circulația sanguină și eliberează endorfinele, hormonii fericirii.
Mișcarea este probabil cea mai eficientă armă în lupta împotrivă stresului, iar în grădină vei descoperi cât de ușor este să uiți de probleme, să te relaxezi după o zi de muncă, să scapi de griji și să ieși din rutina zilnică. Atunci când ne punem corpul la treabă, fluxul de sânge din organism crește odată cu cantitatea de oxigen, iar tensiunea și anxietatea se diminuează.  

Exercițiile fizice moderate precum grădinăritul pot combate stresul într-un mod mult mai eficient decât efortul intens, inhibând hormonii stresului, cum ar fi ACTH și cortizolul. Această activitate liniștește mintea și corpul, îți oferă o pauză de la grijile zilnice, iar atenția pe care o acorzi plantelor atunci când le uzi sau le cureți te ajută să te detașezi de orice problemă.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Health Psychology, 30 de minute de grădinărit reduc nivelul de stres mult mai eficient decât același timp acordat lecturii într-o încăpere liniștită.    

Timpul petrecut în mijlocul naturii te ajută să te deconectezi de gălăgia și aglomerația din oraș. Atunci când te apuci de grădinărit, cel mai bine ar fi să lași deoparte orice ți-ar putea distrage atenția de la armonia naturii, cum ar fi telefonul sau tableta. Fă exerciții de respirație, care te vor relaxa și binedispune. Umple-ți plămânii cu aer și imaginează-ți că „arunci’’ stresul și energia negativă de fiecare data când expiri. Și lumina naturală eliberează stresul și tensiunea, care se pot declanșa atunci când organismul nu știe ce oră este.
Expunerea retinei la lumina soarelui resetează, însă, ritmul circadian și crește aportul de vitamina D.     

Mai mult, studiile medicale au demonstrat o legătură între bacteria vaccae, care se găsește în solul din grădină și nivelul serotoninei, hormonul care scade anxietatea și crește nivelul de concentrare. Atunci când lucrezi pământul și îl pregătești pentru plantare, poți inhala această bacterie benefică, cu care natura te răsplătește pentru timpul petrecut în mijlocul ei. Alege-ți soiurile preferate de trandafiri de pe FamousRoses.eu și plantează-i chiar tu, iar contactul cu pământul și frumusețea desprinsă din povești a florilor îți vor aduce o satisfacție imensă.  

Dacă vrei să te simți și mai aproape de natură, stai măcar câteva minute cu picioarele desculțe în iarba proaspătă și vei fi inundat/ă de o senzație de bine.
Nu numai că te vei încărca cu energie pozitivă, dar împămăntarea este o terapie benefică și pentru sistemul cardiovascular sau în tratarea inflamațiilor. Totodată, mersul desculț în aer liber accelerează refacerea țesuturilor și înlăturarea durerilor musculare în urma exerciţiilor solicitante. Corpul stochează electronii din sol, pe care îi va folosi ori de câte ori apare un traumatism.              
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod