"Organizarea nu este ceva cu care te naști, este ceva ce dobândești" - Diana Mihăilă, primul blogger-specialist în soluții de organizare

Diana Mihăilă este primul blogger-specialist în soluții de organizare, membru al International Organization of Professional Organizers (IAPO). Diana a acordat un interviu în exclusivitate pentru eva.ro în care ne vorbește despre ce presupune munca de specialist în organizare, cum te poate ajuta un astfel de specialist în viața de zi cu zi, ce tipuri de organizare există și mai ales despre cât de important este să fim organizați.

Cum ai ajuns specialist în soluții de organizare (professional organizer)?

Întotdeauna mi-a plăcut să trăiesc și să lucrez într-un mediu armonios, ordonat. Când eram copil, nu puteam să mă apuc de învățat până când nu făceam curat în cameră și nu îmi puneam la îndemână cărțile, caietele și instrumentele de scris. Memoria mea este mai mult fotografică și asta a făcut să răspund bine la codarea pe bază de culoare. Iar în organizare acest sistem este foarte eficient.
În 2017, am descoperit International Association of Professions  (IAP) Career College, o structură de învățământ recunoscută și susținută de International Organization of Professional Organizers (IAPO). M-am înscris, am studiat despre organizarea timpului, a bunurilor, a casei, a biroului și afacerii și am absolvit. Asta este varianta scurtă a întregului parcurs! Povestea este mult mai amplă, organizarea aplicându-se în domenii diverse de activitate, în forme foarte variate.

Să vorbim despre tipurile de organizare.


Când spui specialist în soluții de organizare, cel mai adesea te gândești la ordonarea dulapurilor și a  dressing-urilor.

Este cu siguranță unul dintre cele mai solicitate servicii. În fapt un professional organizer activează pe trei planuri:

•    Personal (personal organizing) – ajută clientul să își gestioneze mai eficient timpul, banii și lucrurile pe care le deține și le folosește zi de zi.
•    Rezidențial (home organizing) – creează sisteme de organizare adaptate nevoilor clientului pentru diferite tipuri de spații (dulapuri, cămări, frigidere etc.) și încăperi (living, baie, camera copilului etc.). La o scară mai mare, poate colabora cu arhitectul pentru a crea un flux firesc și funcțional al înșiruirii camerelor și dependințelor casei.
•    Birou și afacere (office / business organizing) – rolul specialistului în soluții de organizare pe segmentul corporate este acela de a crea un sistem care să ajute la eficientizarea fluxului de lucru și, prin urmare, la creșterea productivității. Sunt afaceri care nu merg bine din cauza haosului provocat de arhivarea documentelor sau de lipsa de elemente recreative din spațiul de lucru.

Un concept extrem de important în organizare se numește C.A.R.E., un acronim care te ajută să îți amintești mereu responsabilitățile pe care le ai față de client: C = Compasiune și grijă; A = Ascultare activă și atenție; R = Responsabilitate și respect; E = Empatie și încurajare.

Ca și specialist în domeniu ai acces în casele oamenilor, în afacerile lor, iar asta impune foarte multă responsabilitate și totodată respect și încredere. Cele mai eficiente soluții de organizare pe care le oferi sunt cele pe care clientul le poate implementa și după plecarea ta.

Dă-ne câteva exemple generale de organizare

Organizarea unui spațiu se poate face după mai multe principii. Unul din exemplele mele preferate este cel al unei biblioteci. Ne ajută să vizualizăm mai ușor soluțiile.

•    Organizarea alfabetică – Dacă ai o colecție impresionantă de cărți, ordonarea alfabetică în funcție de autor te ajută să găsești rapid titlul dorit.
•    Organizarea tematică – Orice persoană are în bibliotecă mai multe categorii de cărți, în funcție de interesele sale (titluri profesionale, beletristică, istorie, SF etc.). Prin urmare, ne putem tria cărțile în funcție de genul din care fac parte.
•    Numerotarea – Aceasta este o soluție comună atunci când ai de însodariat documente. Pe lângă număr (ex. dosar nr. 1), etichetele pot conține și informații despre conținut (ex. acte casă, rețete preferate etc.) și/sau perioada din care sunt (ex. ianuarie-martie 2017).
•    Organizarea în funcție de culoare – Colecțiile aceleiași edituri au adesea coperți identice.

Așa că poți folosi acest element pentru a le grupa. Și din punct de vedere estetic arată bine. Organizarea cromatică este eficientă și în cazul arhivelor, când o putem combina cu ordonarea alfabetică și cu numerotarea.
•    Organizarea în funcție de mărime – Dacă toate cele de mai sus ți se par prea complicate, dar totuși îți dorești ca rafturile bibliotecii să arate bine, poți așeza cărțile de la mic la mare, fie în poziție verticală, fie în poziție orizontală.

De ce este organizarea importantă pentru noi? Este ceva pentru toată lumea?

Organizarea nu este ceva cu care te naști, este ceva ce dobândești. Prin urmare, fiecare dintre noi, la un moment dat, poate deprinde scheme de organizare care să îi simplifice existența și să îl ajute să dispună de mai mult timp. Asta te poate face mai fericit și cel mai probabil mai productiv. Dacă în momentul în care ai nevoie de un lucru, știi imediat unde e, ai câștigat timp. Gândiți-vă câte zeci de minute pierdem dimineața, când trebuie să plecăm la serviciu și nu găsim pantofii care se asortează cu ținuta și nici accesoriul care să o scoată din anonimat. O soluție pentru a nu mai pleca grăbiți spre birou din astfel de cauze este să ne alocăm vreme la sfârșit de săptămână pentru a compune câteva potențiale ținute.
Desigur, atunci când ai un dulap bine organizat, poți face treaba asta și în fiecare zi, pentru că îți este ușor să identifici haine care merg bine împreună.

Dacă tot am ajuns la dressing, dă-ne câteva sfaturi.

Și în dulap putem aplica o parte din soluțiile din exemplul cu biblioteca. Eu, de pildă, am dressingul organizat pe culori. Dar poți crea compartimente clare pentru fuste, pentru bluze, pentru tricouri sau rochii. Odată ce mi-am ales cămașa, mă pot duce la secțiunea cu fuste să văd cu ce se asortează mai bine. Le trec ușor în revistă fiind toate în același loc. Pe blogul personal scriu constant despre soluții de organizare diverse pentru haine, genți, încălțări, dar și pentru mașină, frigider sau camere de copii. Iar de câte ori am prilejul, țin workshopuri pentru corporații în cadrul cărora încerc să îi ajut pe participanți să deprindă tehnici eficiente de organizare.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod