"Femeile care au facut cariera in management sunt pe cat de putine pe atat de puternice"- Iuliana Timaru – femeia din spatele brandului “Coffee 2 Go”

Iuliana Timaru este femeia din spatele brandului "Coffee 2 Go”. Absolventa de ASE, Management ( 2004), dar si a Facultatii de Drept Bucuresti (2015) si-a inceput cariera profesionala in domeniul bancar in 2004, parcurgand diverse etape, in evolutie, ajungand astazi sa conduca un departament de investigatii si antifrauda in cadrul uneia din cele mai puternice institutii bancare. Din anul 2014 este unul dintre membrii fondatori ai “Asociatiei de Prevenire si Combatere a Fraudei”. Formata in spiritul corporatist bancar, mostenind  profesionalismul tatalui si inspirata de spiritul antreprenorial atat al fratelui cat si al sotului, a decis sa se implice activ in afacerea din paharul de cafea, care se dezvolta in jurul ei, initiata de fratele si sotul ei.

Fara experienta anterioara in domeniul cafelei, a decis ca pentru a conduce un business trebuie in primul rand sa stii tot ce se poate sti despre acel domeniu. Si cum experienta te invata cel mai bine, a fost parte integranta a colectivului “Coffee 2 Go” inca de la inceput, aducandu-si aportul atat la organizarea personalului, la formarea portofoliului de produse, la gestiunea si evidenta fiscala si financiara, chiar si la relatia directa cu clientii, fiind nu doar o data pusa in situatia sa inlocuiasca personalul de la vanzare. Intr-o afacere de familie, timpul liber este primul care este sacrificat, afacerea devenind un mod de viata.  Fiecare unitate “Coffee 2 Go” a fost montata si amenajata in prezenta ei, fiecare bautura propusa spre vanzare a fost testata si aprobata si de catre ea.

In prezent este atat unul din membrii fondatori ai conceptului, dar si unul din cei mai implicati “angajati”, indeplinind functiile de Legal & H.R. & Finacial Manager, cu atributiuni de consultanta juridica,  de organizare a resurselor umane si de administrare si organizare a resurselor finaciare. Femeie si mama, a devenit imediat cea mai respectata si temuta persoana din companie.

Daca cu cei doi fondatori, Mircea si Vlad, se mai poate discuta, ea este intransigenta si profesionista, fara a lasa sentimentele sa devina vizibile si sa-i afecteze deciziile.

Povestea ta pare de invidiat pentru multe femei. Mama, sotie, femeie, inspector antifrauda, antreprenor, toate acestea intr-o singura zi. Unde gasesti timp si putere pentru toate acestea?

Presupun ca ziua mea are tot atatea ore cat si a celorlalti. Toate cele enumerate mai sus au fost alegerile mele; nu stiam daca pot, dar acum stiu ca trebuie sa pot. Timpul il folosesc eficient. Puterea vine din placerea de a face ceea ce fac.

Ce legatura este intre domeniul bancar si cafea?

Toata lumea din banca consuma cafea, inclusiv eu. Alta legatura nu vad. Insa, daca domeniul bancar a fost o alegere proprie, domeniul cafelei a fost ales de cei doi fondatori ai conceptului “Coffee 2 Go”, sotul si fratele meu. Pot vedea o legatura intre antifrauda si numarul mare de coffee spot-uri pe care le avem in subordine. Tatal meu m-a inzestrat cu un puternic spirit justitiar, educandu-ma in litera si spiritul legilor si al regulilor. Asta fac si la banca – verific si impun respectarea procedurilor, a legilor si a regulilor interne, asta fac si la “Coffee 2 Go” – ma asigur ca toata lumea respecta legea si regulile. O organizatie, fie corporatie sau IMM, are nevoie de cineva care sa fac asta full time. La “Coffee 2 Go”, eu m-am oferit voluntar.

Cat de implicata esti in deciziile importante ale brandului “Coffee 2 Go”?


In afara de atributiunile de ordin fiscal, financiar, HR si legal, cea mai mare si grea provocare este de a echilibra personalitatile complet opuse ale celorlalti doi asociati, sotul si fratele. Sunt atat de perfect diferiti, incat lipsa unui liant care echilibreaza ar fi dus cu siguranta la esecul afacerii mult inainte ca aceasta sa se dezvolte. Efortul acesta este pe departe cel mai mare; sa incerci sa decizi obiectiv, de multe ori contrand decizia fie a sotului, fie a fratelui.

Sa poti sa echilibrezi deciziile sau intentiile a doi antipozi, ambii parte a familiei, necesita curaj, diplomatie, control si detasare, de care numai o femeie este capabila. Cu toata lipsa de modestie, da, eu sunt femeia din spatele afacerii “Coffee 2 Go” si nu stiu inca daca acest rol mi l-am asumat benevol sau obligata de statutul de intermediar si mediator intre frate si sot, ambii cu puteri egale in companie.

Care crezi ca este diferenta intre antreprenor femeie vs. antreprenor barbat?


In ultimul timp se vorbeste mult despre notiunea de “antreprenor”, si insusi termenul, la genul masculin, evidentiaza faptul ca e un domeniu in care favorizati sunt barbatii. Luand in calcul si  misoginismul (pe cat de prezent si dezvoltat, pe atat de ascuns), observam ca femeile manager sunt mult mai putine ca numar comparativ cu barbatii, iar cele care au facut cariera in management sunt pe cat de putine pe atat de puternice. Barbatii din viata mea, tatal, fratele si sotul meu, m-au inspirat, sustinut  si m-au incurajat sa cred in puterile mele. Vlad, fratele meu, spune in felul urmator: “daca toate femeile si-ar constientiza dintr-odata toate calitatile, maine am trece imediat la matriarhat”. Exista insa si o statistica, conform careia majoritatea femeilor puternice, din domeniul de business, sunt singure si fara familie, ele dedicandu-si majoritatea timpul companiilor pe care le-au creat sau condus. Aceasta statistica descurajeaza spiritul antreprenorial in multe din femeile care si-au dorit sa fie pe cont propriu. A alege intre o viitoare familie fericita si un business de succes, e simplu din punctul de vedere al unei femei. Majoritatea aleg familia, mai ales ca decizia aceasta trebuie luata la o varsta la care realizarea unei familii pare probabila si chiar iminenta, pe cand ‘fabricarea’ unui business e doar...posibila. Sa nu ne mintim; antreprenoriatul de succes dupa o anumita varsta este doar o exceptie.
Un antreprenor trebuie sa se formeze de la o varsta frageda in directia aceasta. Daca n-ai facut-o la timp, singura sansa ca afacerea ta sa aiba succes este sa apelezi la o franciza. De exemplu “Coffee 2 Go”..:)


Fiind atat de implicata in dezvoltarea conceptului “Coffee 2 Go”, spune-ne cate ceva despre acesta. De ce cafea si de ce 2Go?

Pentru ca la acel moment (2012) am identificat o nisa, o nevoie a pietei care nu era satisfacuta; era o oportunitate si am luat-o ca pe o provocare. Domeniul cafelei “to go” era la inceput. Nici eu nu am realizat pana de curand ce m-a atras in valul 2Go, pana cand am inteles ca (mai) tot ce facem, facem in graba, de parca timpul devine din ce in ce mai scurt. Constientizarea programului supraaglomerat, consumator de timp, a fost revelatorie; atunci am inteles ca, sub forma produselor din paharul de 2Go, noi de fapt vindem timp; timp la pahar.

Locatiile voastre se diferentiaza vizual prin design, culoare, grafica. De unde pasiunea pentru arta?

Toate elementele de identificare si diferentiere vizuala a “Coffee 2 Go”, de la logo, flyere, pahare, interior si exterior, toate sunt rezultatul inspiratiei fratelui meu, Vlad, transpusa pe un monitor si validate de catre sotul meu, Mircea. Dar, cum nimeni nu s-a nascut invatat, exista si destule momente in care nevoia excede cunostintele noastre, apeland atunci la unul dintre arhitectii colaboaratori si la artistii care au imbratisat conceptul nostru.
Munca de designer e o activitate creativa dar inspiratia nu este divina; aceasta apare odata cu teoria dar si cu experienta (atat a noastra cat si a altora). Respectam anumite tendinte, iar altele incercam sa le impunem. Culorile folosite astazi la Inside sunt unele vesele, atragatoare, incercand sa personalizam paharele cu aceleasi nuante puternice. Oamenii din jurul nostru devin din ce in ce mai preocupati de arta, in toate formele ei. Noi de adaptam asteptarilor acestora; in curand, toate Kiosk-urile vor fi transformate in ceva mai mult decat un coffee spot – intr-o piesa de street art.

Deja am terminat proiectul pilot, impreuna cu o foarte cunoscuta echipa de artisti, iar feedback-uril sunt extraordinare.

Paharele voastre sunt ele insele o opera de arta

Acum, uitandu-ma la design-ul paharului nostru, ma intreb cum a fost posibil ca atatia ani sa-mi placa varianta anterioara, neagra, simpla...goala. Ideea de a personaliza paharele cu opere de arta ale artistilor romani am pus-o in practica anul trecut. Cautam opere de arta care pot fi usor intelese si placute de catre orice privitor, indiferent de gusturi sau relatia acestuia cu pictura/grafica. Acest proiect are la baza dorinta de sustine si promova artisti romani la inceput de drum, proiect pe care il vom integra complet in evolutia noastra. Toti cei implicati au numai de castigat; in acest fel, noi avem niste pahare frumoase, artistul isi expune lucrara in fata catorva zeci de mii de privitori iar clientii pot privi si aprecia o opera de arta care, fara promovare, poate nu ar fi avut niciodata ocazia sa o admire.

Este evident ca stii tot ce se poate sti despre afacerea “Coffee 2 Go”. Dar, de ce “din spate”?

Succesul antreprenorial al femeii este mult mai respectat si mai laudat, dar pasii pana acolo sunt mult mai multi si mai grei decat in cazul unui antreprenor barbat, pentru care succesul este mult mai probabil, spre normal, influentand astfel si deciziile colaboratorilor. As putea spune ca, pentru binele “Coffee 2 Go”, am ramas in spatele cortinei. In realitate, activitatea de la banca imi place nespus de mult. Si acolo stau tot in spate; mare parte din angajatii bancii nu ma cunosc decat atunci cand lucrurile deviaza de la normal. N-as vrea sa fiu pusa vreodata sa aleg intre aceasta cariera si antreprenoriat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod