Totul despre retenția de apă. Ce este, de ce apare și cum o poți trata

Iată tot ce ar trebui să știi despre retenția de apă în organism: ce ai de făcut în cazul în care te confrunți cu ea, care sunt cauzele și cum o poți evita.
Sistemul circulator, rinichii, sistemul limfatic, factorii hormonali și alte sisteme ale corpului ajută la menținerea unui nivel sănătos de lichide. Dacă apare o problemă cu unul dintre aceste sisteme, poate apărea reținerea de lichide, cunoscută și sub numele de edem. Acesta poate afecta orice zonă a corpului și apare dintr-o varietate de motive.
 
Simptomele retenției de lichide vor depinde de zona pe care o afectează. Zonele comune includ membrele inferioare, mâinile, abdomenul și pieptul.
 
La membre, simptomele includ: umflătură, modificări ale culorii pielii, piele strălucitoare sau umflată, zone ale pielii care rămân îndesate atunci când sunt împinse cu un deget, cunoscut sub numele de edem cu gropi, dureri și sensibilitate la nivelul membrelor, rigiditate în articulații, creștere în greutate.
 

Retenția de apă poate afecta și  creierul 

 

Cunoscută și sub numele de hidrocefalie, retenția de lichide în creier poate provoca simptome, inclusiv vărsături, vedere încețoșată, dureri de cap și dificultăți de echilibru. Acest lucru poate pune viața în pericol.
 

Plămânii au de suferit 

 

Excesul de lichid în plămâni (sau edemul pulmonar) poate indica o problemă gravă a inimii sau a sistemului respirator. Simptomele includ dificultăți de respirație, tuse, durere în piept și slăbiciune, deoarece pot afecta capacitatea plămânilor de a furniza oxigen organismului.
 
Multe cazuri de edem se vor rezolva fără tratament. Dacă există o afecțiune de bază, medicul se va concentra pe tratarea acesteia. Și diureticele sunt o opțiune de tratament. Ele pot ajuta rinichii să elimine lichidul din organism. Acestea sunt, de obicei, o opțiune pe termen scurt, totuși, deoarece pot provoca efecte secundare, cum ar fi deshidratare, retenție crescută de apă și leziuni renale.
 

Cauzele retenției de apă


Corpul uman folosește un sistem complex pentru a-și regla nivelul apei. Factorii hormonali, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul și rinichii - toate acestea joacă un rol important. Dacă există o problemă cu oricare dintre aceste părți, este posibil ca organismul să nu poată elimina lichidul așa cum ar trebui.
 
 

Leziunile capilare pot determina retenția de apă

 
 
Capilarele sunt vase de sânge minuscule cu un rol cheie în gestionarea echilibrului fluidelor din organism. Unele medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune arterială, pot provoca leziuni ale capilarelor.
Capilarele furnizează lichid în țesuturile din jur. Acest fluid, numit fluid interstițial, furnizează nutrienți și oxigen celulelor. După livrarea nutrienților, lichidul se întoarce în capilare. Dacă acestea sunt deteriorate, poate apărea edem. De asemenea, mai pot apărea și modificări ale presiunii în interiorul capilarelor, iar pereții capilari devin prea scurți.
 
Dacă apar aceste probleme, prea mult lichid poate părăsi capilarele și poate intra în spațiile dintre celule. Când capilarele nu pot reabsorbi lichidul, acesta va rămâne în țesuturi, provocând umflături și retenție de apă.
 
Unii oameni se confruntă cu acest tip de edem, deoarece au o afecțiune rară cunoscută sub numele de sindromul capilar cu scurgeri sistemice.
 

Insuficiența cardiacă congestivă, o cauză a  retenției de lichid

 
 
Acțiunea de pompare a inimii ajută la menținerea presiunii normale în vasele de sânge. Dacă inima unei persoane nu mai funcționează eficient, tensiunea arterială se va schimba și poate apărea retenția de lichid. De asemenea, picioarele și gleznele se umflă și apare lichid în plămâni, ceea ce poate duce la o tuse pe termen lung sau dificultăți de respirație.
În cele din urmă, insuficiența cardiacă congestivă poate duce la probleme de respirație și stres asupra inimii. Prin urmare, poate pune viața în pericol.
 
Când sistemul limfatic funcționează deficitar, apare edemul - Sistemul limfatic transportă limfa prin corp. Limfa este un lichid care conține globule albe și are rolul de a ajuta sistemul imunitar să apere organismul împotriva infecțiilor. Pe măsură ce sistemul limfatic livrează și reabsoarbe lichidul limfatic, acesta ajută, de asemenea, organismul să mențină echilibrul fluidelor.
 
Dacă o problemă împiedică sistemul limfatic să funcționeze corect, lichidul poate începe să se acumuleze în jurul țesuturilor. Acest lucru poate provoca umflarea diferitelor părți ale corpului, inclusiv abdomenul, gleznele, picioarele și picioarele. Cancerul, infecțiile și blocajele pot cauza probleme ale sistemului limfatic.
 

Problemele renale duc la retenția de apă


 
Rinichii filtrează sângele și ajută la menținerea nivelului de lichide din organism. Deșeurile, fluidele și alte substanțe trec prin rinichi, care acționează ca un filtru.
Fluxul sanguin reabsoarbe orice poate reutiliza organismul și elimină deșeurile din urină.
Dacă rinichii nu funcționează corect, nu pot elimina deșeurile, inclusiv fluidele și sodiul. Prin urmare, lichidul va rămâne în organism.
Persoanele cu boală cronică de rinichi, de exemplu, pot observa umflarea membrelor inferioare, a mâinilor sau a feței.
 

În sarcină, organismul femeii reține apă


 
În timpul sarcinii, corpul reține mai multă apă decât de obicei, iar acest lucru poate duce la umflarea membrelor inferioare - în special pe vreme caldă sau după ce ați stat mult timp în picioare. Modificările hormonale și greutatea suplimentară în abdomen pot contribui și ele.
Acest lucru nu este, de obicei, periculos și se rezolvă în mare parte după naștere.
 
Dacă umflarea devine brusc mai severă, totuși, poate fi un semn de preeclampsie. Acesta este un tip de hipertensiune arterială care poate dăuna atât mamei, cât și fătului.
Oricine are dureri de cap, vărsături, dureri sub coaste sau probleme de vedere, împreună cu umflături crescute în timpul sarcinii, trebuie să solicite imediat asistență medicală.
 
 

Obezitatea, boală curată


 
Persoanele cu obezitate pot prezenta umflături din cauza greutății suplimentare pe care o poartă. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, boli de rinichi și boli de inimă, toate acestea putând duce la edem.
Obezitatea crește, de asemenea, riscul de apariție a sindromului metabolic, care include diabet de tip 2, hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate.
 
 

Malnutriția duce la reținerea lichidului în țesuturi

 
 
Albumina este o proteină care ajută corpul uman să gestioneze fluidele. Atunci când o persoană are o deficiență severă de proteine, poate fi mai greu pentru organismul său să mute lichidul interstițial înapoi în capilare.
 
Când o persoană este sever subnutrită, poate dezvolta kwashiorkor – o formă gravă de malnutriție. Simptomele includ o pierdere a masei musculare și un abdomen mărit. Acest lucru se datorează retenției de lichide în țesuturile corpului.
 

Infecțiile și alergiile pot favoriza

 
 
Rolul sistemului imunitar este de a apăra organismul de boli și infecții. Când sistemul imunitar detectează un invadator nedorit, cum ar fi bacterii sau un alergen, va declanșa un atac.
Inflamația face parte din acest proces.
 
Când apare inflamația, organismul eliberează histamina, iar aceasta determină lărgirea golurilor dintre celulele pereților capilari. Histamina face acest lucru pentru a permite celulelor albe din sânge, care luptă împotriva infecțiilor, să ajungă la locul inflamației.
 
Cu toate acestea, histamina poate permite, de asemenea, să se scurgă lichidul din capilare în țesuturile din jur. Umflarea care rezultă  este, de obicei, pe termen scurt.
 
Persoanele cu inflamație pe termen lung pot prezenta reținere de apă.

Ce medicamente contribuie la retenția de apă


- blocante ale canalelor de calciu
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
- unele terapii hormonale, inclusiv unele pilule contraceptive
- corticosteroizii
- unele medicamente pentru diabet


Condițiile hormonale care creează predispoziție

 
Menstruația: modificările echilibrului hormonal pot duce la acumularea de lichid înainte de menstruație. Ca rezultat, o persoană poate prezenta balonare și sensibilitate la sâni.
 
Probleme cu tiroida: glanda tiroidă eliberează hormoni care joacă un rol în gestionarea nivelului de lichide. Persoanele cu o afecțiune a glandei tiroide pot experimenta, prin urmare, retenție de apă.
 
Sindromul Cushing: această afecțiune face ca glanda suprarenală să producă prea mult hormoni steroizi, ceea ce duce la umflarea picioarelor.

Remedii ale edemului

 
Unele cauze ale retenției de lichide necesită tratament medical, dar remediile la domiciliu pot ajuta la ameliorarea simptomelor. 
Unele plante medicinale sunt diuretice naturale. Extractul de păpădie (Taraxacum officinale), de exemplu, poate contribui la reducerea cantității de apă pe care corpul o reține într-o zi.
 
Diureticele pot să nu fie sigure pentru persoanele cu boli de rinichi, de exemplu. De mare ajutor, dacă o persoană are edem la membrele inferioare, este să stea în poziția culcat, cu picioarele ridicate deasupra inimii, de mai multe ori pe zi. De asemenea, poate dormi cu membrul afectat pe o pernă, pentru a-l ridica deasupra nivelului inimii. Efecte benefice are și un masaj ferm al zonei afectate, în sensul spre inimă. 
 
De asemenea, persoanele cu edem ar trebui  să poarte haine largi, deoarece acestea vor fi mai confortabile și vor permite fluidului să circule.
Nu în ultimul rând, ar trebui să utilizați ciorapi de susținere (medicinali) pentru a crește circulația la nivelul membrelor inferioare.
 
Atenție la dietă!
 
O modalitate de a gestiona retenția de apă prin dietă este bazată pe reducerea aportului de sare.
 
De asemenea, un studiu a constatat  că sporirea aportului de magneziu și vitamina B-6 a redus simptomele sindromului premenstrual, inclusiv edemul. Sursele alimentare de magneziu includ fasolea, nucile, cerealele integrale și legumele cu frunze verzi, în timp ce vitamina B-6 este prezentă în banane, nuci și cartofi.
 

Prevenție prin măsuri simple

 

- gestionarea greutății
- exerciții fizice regulate
- purtați ciorapi de susținere, dacă edemul afectează membrele inferioare
- evitați  statul prea mult timp în picioare sau nemișcat
- luați pauze pentru plimbare/mișcare în timpul călătoriilor lungi
- evitați temperaturile extreme, cum ar fi băile fierbinți, dușurile și saunele

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod