Factori care iti pun sanatatea orala in pericol

Sarcina. Nivelul hormonilor se schimba considerabil in timpul sarcinii. Un nivel crescut de progesteron poate duce la gingivita (in timpul lunii a doua de sarcina pana in luna a opta). Dentistul iti poate recomanda sa maresti frecventa anumitor curatiri profesionale pentru a impiedica dezvoltarea gingivitei. Anunta-ti dentistul in cazul in care esti insarcinata.

Daca intampini greturi matinale, clateste-ti gura cu apa sau aplica pe dinti o pasta din bicarbonat de sodiu si apa pentru a neutraliza acidul provocat de varsaturi care poate ataca dintii.

Bruxismul
.
Bruxismul este termenul folosit pentru scrasnirea dintilor. Multe persoane nici macar nu stiu ca au acest tic nervos, inainte de a merge la stomatolog. Bruximul are mai multe cauze. Stresul este unul dintre cei mai importanti factori. Poate fi insa si o reactie a corpului atunci cand dintii nu se aliniaza si nu sunt pozitionati corect (tulburari de ocluzie). Bruxismul poate fi si unul dintre simptomele anumitor boli neuromusculare rare, care afecteaza fata. In rare cazuri, bruxismul poate fi o reactie adversa a unor medicamente care trateaza depresia.

Persoanele cu bruxism isi pot deteriora dintii, provocand tocirea smaltului si expunerea dentinei.
Astfel dintii devin sensibili. Bruxismul sever este asociat cu unele probleme ale maxilarului, dureri ale fetei si migrene in timpul diminetii.

Pubertate. Cantitatea mare de hormoni feminini (estrogen si progesteron) care apare in perioada pubertatii poate duce la cresterea fluxului sangvin in gingii si schimba reactia gingiilor la toxinele provenite din placa. Astfel gingiile devin sensibile, se inrosesc, se umfla si pot sangera in timpul periajului.


Reguli pentru o igiena orala corecta


  • Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor. Important este sa nu adopti un stil agresiv de periaj si sa cureti toate suprafetele dintilor;
  • Foloseste ata dentara si apa de gura zilnic! Folosita zilnic, ata dentara va reusi sa indeparteze placa dintre dinti inainte ca aceasta sa poata afecta dintii sau gingiile.
    De asemenea, ata dentara poate curata si linia gingiei, lucru ce nu poate fi facut printr-un simplu periaj. Apa de gura te ajuta sa-ti pastrezi respiratia proaspata, protejeaza impotriva formarii placii si a cariilor si reduce riscul aparitiei bolilor gingivale;
  • Mergi in mod regulat la dentist. Vizitele la stomatolog sunt importante atat pentru depistarea si tratarea din timp a diferitelor probleme, cat si pentru obtinerea unor sfaturi de ingrijire profesionale pentru prevenirea afectiunilor orale;
  • Consuma cat mai multe fructe si legume. Nu numai ca sunt importante pentru o alimentatie sanatoasa, dar fructele si legumele ajuta la curatarea dintilor;
  • Limiteaza consumul de dulciuri.
    Toate dulciurile si majoritatea alimentelor de tip junk food contribuie la formarea placii.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rapsod pe 16 Aug 2010, 12:49
    Interesant

    F f interesant articolul dar astept de ceva vreme un articol care sa ne si spuna ce alimente contin folati! Va multumesc si va citesc cu interes in continuare.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod