De ce îți sângerează gingiile când te speli pe dinți

Observi sânge pe periuță sau în chiuvetă când te speli pe dinți? Află de ce îți sângerează gingiile și cum trebuie să procedezi.
Gingiile care sângerează nu trebuie ignorate deoarece în timp pot apărea probleme mai grave ale danturii. Alimentele foarte tari pot produce o sângerare temporară, dar dacă vezi că îți sângerează gingiile aproape în fiecare zi timp de 2-3 săptămâni este momentul să te adresezi medicului dentist. Inflamațiile te pot împiedica să ai dinții frumoși  pe care ți-i dorești, de aceea un tratament adecvat te va ajuta să zâmbești cu încredere.

 
Iată principalele motive pentru care îți sângerează gingiile:

 
1. Gingivita

Acumularea tartrului creează o rețea de bacterii care provoacă inflamarea gingiilor. Deși nu provoacă dureri, gingivita este ușor de observat datorită urmelor de sânge în timpul folosirii aței dentare sau a periuței de dinți. Gingivita tinde să fie ignorată pentru că, în afara sângelui de la periaj nu are simptome deranjante, dar dacă nu este tratată la timp, inflamarea gingiilor afectează și osul, putând cauza pierderea dinților.
Din fericire gingivita poate fi tratată în mod eficient, iar efectele negative sunt reversibile.
Important este să te speli pe dinți de două ori pe zi, să folosești cu rigurozitate ața dentară și să mergi la dentist la intervale regulate pentru detartraj. 

 
2. Fumatul 

Fumătorii au un risc mai ridicat de inflamare a gingiilor. Fumul inhalat favorizează accesul substanțelor iritante spre dinți, acestea fiind foarte dificil de eliminat la periaj. De asemenea, substanțele din componența țigărilor pot favoriza sângerarea și infecțiile. În plus, fumătorii au un sistem imunitar mult mai vulnerabil în fața atacului bacteriilor, procesul de vindecare în urma leziunilor este mai lent și oxigenarea sângelui este redusă, iar acești factori influențează negativ starea gingiilor.
Dacă ai observat urme de sânge în timpul periajului încearcă să reduci treptat numărul de țigări. Pe măsură ce frecvența lor se diminuează, zâmbetul tău va fi mai frumos, iar după ce vei reuși să renunți la țigări vei vedea că vei merge mult mai rar la dentist.

 
3. Dieta deficitară

Meniul zilnic influențează și sănătatea dinților și a gingiilor. Consumă des fructe și legume proaspete, cereale integrale, carne slabă, precum și grăsimi esențiale cu ajutorul nucilor, migdalelor și semințelor crude.
Vitaminele și mineralele provenite din alimentație au un rol important în sănătatea orală și te pot ajuta să eviți problemele pe termen lung.  Alimentele cu un conținut ridicat de carbohidrați și zahăr pot cauza cele mai multe probleme. Chips-urile, jeleurile, caramelele sau bomboanele lasă în urmă resturi care aderă la suprafața dinților și a gingiilor. Dacă nu poți renunța la ele este foarte important să te speli pe dinți imediat după ce le-ai consumat.  Astfel vei preveni agravarea stării gingiilor și cariile.

 
4. Faptul că ești femeie

Variațiile hormonale lunare datorate menstruației sau modificările apărute în timpul sarcinii pot favoriza sângerarea gingiilor. Cel mai bine ar fi să discuți cu dentistul, care te va sfătui cum să te adaptezi, având în continuare o igienă orală riguroasă.

 
5. Nerespectarea regulilor de bază

Dacă periezi dinții cu prea multă forță sau uiți complet să folosești periuța până seara gingiile vor avea de suferit. De asemenea, evitarea aței dentare are consecințe similare.
Dacă apeși sau freci prea tare în timpul periajului nu vei obține dinți mai curați, dar gingiile se vor înroși și vor fi inflamate. Sângerarea va apărea la scurt timp. Alege o periuță uitându-te la duritatea perilor. Cele soft sau medium te vor ajuta să previi sângerarea gingiilor. 
Bineînțeles, nu va conta tipul de periuță dacă nu o folosești! Specialiștii îți recomandă să periezi dinții de două ori pe zi (dimineața și seara) și să utilizezi zilnic ața dentară. Astfel previi acumularea bacteriilor care cauzează tartrul și cariile. Acizii produși de aceste bacterii agravează constant starea gingiilor, de aceea este important să nu uiți să te speli pe dinți dimineașa, când te trezești, și seara, înainte să adormi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod