Cafeaua combate respiratia urat mirositoare

Oamenii de stiinta au mai descoperit un beneficiu al consumului de cafea: lupta impotriva respiratiei urat mirositoare. Boabele de cafea contin substante care impiedica bacteriile sa elibereze gazele care provoaca halitoza, cred specialistii.
Extractul de cafea poate inhiba bacteriile care produc respiratia urat mirositoare, arata un studiu aparut in publicatia ScienceDaily.

"Toti cred ca aceasta bautura provoaca respiratia urat mirositoare si, de multe ori, acest fapt este adevarat. In cazul in care cafeaua este combinata cu lapte, efectul de deshidratare devine mai puternic, iar prin procesul de fermentatie apar substante urat mirositoare," explica prof. Mel Rosenberg, Universitatea din Tel Aviv.

Insa, cafeaua nu are intotdeauna acest efect. Prof. Rosenberg si colegii sai au analizat felul in care influenteaza consumul de cafea cantitatea de bacterii din saliva. "Contrar asteptarilor noastre, am descoperit ca anumite substante din cafea ajuta chiar la prevenirea respiratiei urat mirositoare," declara prof. Rosenberg.  

Rezultatele studiului au fost prezentate luna trecuta membrilor Societatii Internationale de Cercetare a Halitozei, Germania.


Extractul de cafea: eficient in tratarea halitozei

In timpul studiului, echipa de cercetatori a monitorizat producerea bacteriilor care dau mirosul neplacut din gura.
Spre surprinderea acestora, efectul cafelei este contrar celui asteptat. Rezultatele studiului au aratat ca aceasta bautura blocheaza eliberarea gazelor (reducandu-le cu pana la 90%) care cauzeaza respiratia urat mirositoare. "Ne-am asteptat ca aceasta bautura sa cauzeze o respiratie urat mirositoare, insa am constatat ca exista ceva surprinzator in compozitia ei care a generat efectul contrar", adauga expertul.

Aceasta descoperire poate ajuta la crearea unor noi produse de ingrijire orala (apa de gura, guma sau bomboane mentolate). Extractul de cafea poate fi folosit pentru a impiedica formarea bacteriilor din saliva, prevenind astfel halena si nu de a masca mirosul, efect pe care il au produsele mentolate.  

Prof. Rosenberg este un renumit om de stiinta si inventator care a creat o apa de gura foarte vanduta in Europa si o guma de mestecat care lupta impotriva mirosului neplacut al gurii.


Cafeaua protejeaza dintii de carii

Se pare ca eliminarea halenei nu este singurul efect benefic pe care il are cafeaua asupra sanatatii orale.
Studiile efectuate arata ca aceasta bautura reduce si riscul de carii.

Ultimele studii ale Societatii Americane de Chimie sugereaza ca boabele de cafea prajite au efect antibacterian, luptand impotriva microorganismelor precum Streptococcus Mutans, cauza principala a cariilor dentare. De asemenea, testele efectuate de Universitatea din Italia (Gabriella Gazzani de la  Universitatea din Pavia) au aratat ca anumite molecule din cafea previn in proportie de 98% adeziunea streptococului Mutans pe smaltul dintilor.

Astfel, consumul de cafea poate scadea simtitor sansele de aparitie a cariilor. Mai mult decat atat, Asociatia Dentara Australiana a stabilit ca "daca se combina cafeaua cu un pahar de apa, se poate reduce riscul aparitiei cariilor", precizeaza Don Wilson, seful comitetului de educare in privinta igienei orale.

Consumul de cafea are si multe alte beneficii din punctul de vedere al sanatatii: scade riscul aparitiei multor boli precum diabetul, cancerul de colon, Parkinson.
Totodata, este un cunoscut remediu impotriva cefaleelor.


Ce provoaca respiratia urat mirositoare?

Principala cauza a respiratiei urat mirositoare o reprezinta bacteriile care se dezvolta in gura. Cand dintii nu sunt curatati sau periati dupa mese, bacteriile se dezvolta in resturile de mancare din gura si intre dinti.

"Halena poate fi data de mai multi factori: tartru, resturi radiculare, carii, ulceratii de la nivelul mucoasei cavitatii bucale. Oricat de mult se folosesc produsele farmacologice dezinfectante si odorizante destinate cavitatii bucale, atat timp cat aceasta nu este igenizata, in primul rand profesional (la stomatolog), utilizarea lor este doar paleativa. O consultatie la medicul dentist din 6 in 6 luni si o igenizare corespunzatoare va scuteste de neplaceri," explica Dr. Moise Corina Gabriela, medic specialist stomatologie generala.

Dintre remediile naturiste, dr.
Moise recomanda:
  • Musetelul are actiune antiinflamatorie, decongestiva, antihistaminica si cicatrizanta;
  • Salvia cu actiune antimicrobiana si antiinflamatorie;
  • Extract de radacina de tataneasca cu actiune antiinflamatorie si cicatrizanta;
  • Florile de galbenele au actiune antiinflamatorie si antiexudativa.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • surprinsa pe 29 Iun 2009, 18:36
    cafeaua

    excelent articol...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod