Un bărbat a fost trezit după 15 ani de comă printr-o procedură de stimulare nervoasă

Un bărbat a fost trezit după 15 ani de comă printr-o procedură de stimulare nervoasă

Un bărbat în vârstă de 35 de ani care se afla în stare vegetativă de 15 ani, în urma unui accident rutier, a arătat semne de conștiență după ce medicii i-au implantat în piept un dispozitiv pentru stimularea nervilor.
Procedura medicală demonstrează că stimularea nervului vag, un tratament deja folosit pentru tratarea epilepsiei și depresiei, poate fi folosit pentru a restabili conștiința după mulți ani de stare vegetativă.

Rezultatul acestei proceduri vine să contrazică părerea generală că tulburările de conștiență care persistă mai mult de 12 luni sunt ireversibile, declară cercetătorii, potrivit medicalxpress.com. "Stimulând nervul vag am demonstrat că este posibilă îmbunătățirea stării de conștiență a unei persoane", a declarat medicul de origine română Angela Sirigu, de la Institutul de Științe Cognitive Marc Jeannerod din Lyon, Franța.

Nervul vag sau nervul pneumogastric este nervul principal al sistemului nervos vegetativ.
Acesta leagă creierul de alte părți ale corpului, în special intestinele. Este foarte important în funcții precum mersul, starea de alertă și alte funcții esențiale. Pentru a testa eficiența acestei proceduri, medicii au selectat un caz dificil, pentru a se asigura că îmbunătățirea stării de conștiență a pacientului nu este influențată de alți factori. Au selectat un pacient care să fie în stare vegetativă de mai mult de zece ani, fără semne de îmbunătățirea a stării.

După o lună de stimulare a nervului vag, atenția pacientului, mișcările și activitatea creierului s-au îmbunătățit semnificativ.
Bărbatul a început să răspundă la stimuli și la comenzi simple care înainte ar fi fost imposibile. De exemplu, a putut urmări un obiect cu privirea și să-și întoarcă capul atunci când i s-a cerut. 

După stimulare, cercetătorii au observat că pacientul are răspunsuri la "amenințări". Atunci când un medic s-a apropiat de fața sa, acesta a deschis ochii larg. După o lungă perioadă de stare vegetativă, acesta a intrat într-o stare de conștiență minimală. Înregistrarea activității cerebrale a arătat de asemenea schimbări majore. 

Cercetarea arată că intervenția corectă poate aduce schimbări ale stării de conștiență chiar și în cele mai dificile cazuri, spun oamenii de știință.
"Adaptarea creierului și remedierea acestuia sunt posibile chiar și atunci când nu mai părea să existe speranță", a declarat medicul Angela Sirigu.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod