Tulburarea bipolara depistata printr-un test de sange

Cercetatorii sunt la un pas de a crea un test de sange pentru depistarea tulburarii afective bipolare (schimbarile de dispozitie) si a altor tulburari mentale.
In urma unui studiu preliminar, expertii de la Universitatea Indiana au identificat 10 tipuri de biomarkeri in probele de sange care depisteaza prezenta tulburarilor mintale. "Acesti biomarkeri ne pot oferi informatii neasteptate despre functionarea creierului si despre starea afectiunii", arata dr. A.B. Niculescu III, profesor de psihiatrie si neurobiologie la Centrul Medical al Universitatii Indiana.  

Testele de sange au fost recoltate de la 29 de persoane cu tulburari bipolare, expertii monitorizandu-le starea de spirit.
Schimbarile de dispozitie au fost mai puternice la 13 dintre ei, mai reduse la 13 dintre ei, iar la restul medii. Dupa ce au analizat probele de sange recoltate, cercetatorii au facut o lista de gene mai active sau mai "lenese" in cazul persoanelor cu schimbari de dispozitie puternice si reduse.

Pasul urmator a constat in selectarea listei pe baza unor teste efectuate in laborator pe cobai soareci si pe tesuturi cerebrale ale persoanelor care au decedat si au suferit de tulburari bipolare, depresie si alte tulburari mentale.


Studiul a fost publicat in revista "Molecular Psychiatry".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod