Tetra Pak: laptele nu este repasteurizat de pana la cinci ori!

De ceva timp, pe Internet, circula un mesaj eronat, conform caruia laptele pasteurizat nevandut in perioada de valabilitate este retras de la raft, repasteurizat, ambalat si reintrodus in magazine. Mesajul afirma si faptul ca repasteurizarea poate fi repetata, cifra tiparita pe dosul cutiei (2, 3, 4 sau 5) indicand numarul de repasteurizari.
"Faptul ca laptele pasteurizat ar fi reprocesat de pana la 5 ori este un zvon. Acest fals mesaj a pornit de la o interpretare gresita a cifrelor ce se gasesc pe ambalajele Tetra Pak", declara Daniela Cirmaciu, Communications and Environment Officer, Romania si Moldova, Tetra Pak South Eastern Europe.
 
Potrivit reprezentantului companiei, numarul incercuit in fotografia care circula prin email se refera la numarul rolei pe care se tipareste materialul de ambalat. Echipamentul de tiparit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role, iar in unele fabrici chiar 6 role.
Numerele (1, 2, 3, 4 sau 5) sunt tiparite in fabrici, apoi materialul de ambalat este livrat clientului.
 
Acel numar se tipareste la fiecare secunda (atat pe cartonul pentru lapte cat si pe cel pentru suc sau nectar). Din acest motiv, unele pachete au numarul inscriptionat, altele nu. Viteza cu care echipamentul Tetra Pak tipareste este mai mare de 1 pachet/secunda.

Mai mult, producatorului de alimente nu i se permite sa isi ia inapoi produsele expirate, deoarece conform legii acestea sunt proprietatea supermarket-ului si tot in sarcina magazinului cade neutralizarea lor (sunt predate operatorului de salubritate cu care supermarket-ul are contract de preluare a deseurilor).

"In afara de toate lucrurile de mai sus consider ca este copilaresc sa crezi ca un producator de lactate ar tipari pe cutie de cate ori a "reciclat" laptele.
Nu cred ca si-ar risca nicio companie reputatia in acest mod", a mai spus Daniela Cirmaciu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod