Primul pas pentru infiintarea Registrului Donatorilor de Celule Stem

Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, va supune spre aprobare Guvernului Romaniei, astazi, Hotararea privind infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.
Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice  va functiona ca institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Sanatatii, si va fi finantat de la bugetul de stat, din donatii, sponsorizari si din alte surse, conform legii.

Activitatea acestuia se va realiza, la nivel teritorial, prin trei Centre de Transplant de Celule Stem: in  Bucuresti, Timisoara si Targu Mures. Vor mai exista si opt Centre de Recrutare si Testare Primara, care se vor infiinta in Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Targu Mures, Timisoara.


Registrul va functiona cu un numar total de 40 de posturi, asigurate prin redistribuire din cadrul unitatilor subordonate Ministerului Sanatatii.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va urmari:
  • coordonarea activitatii de donare de celule stem hematopoetice periferice si centrale;
  • crearea si gestionarea unei baze de date pe teritoriul Romaniei privind persoanele fizice care si-au dat acceptul pentru a dona celule stem;
  • interconectarea obligatorie cu organismele similare internationale.

Prin acest proiect, Ministerul Sanatatii isi propune sa ofere pacientilor diagnosticati cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, sanse reale de vindecare in Romania, creand astfel premisele care conduc la cresterea sperantei de viata a acestora.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod