Primele 100 de transplanturi de celule stem hematopoietice

Luna mai 2008 marcheaza un moment important al activitatii de transplant din Romania: realizarea primelor 100 de transplanturi de celule stem hematopoietice (TCSH), in Institutul Clinic Fundeni, la copii si la adulti.
Din cele 100 de transplanturi efectuate pana in prezent, 85 au fost autogrefe si 15 au fost transplanturi allogenice. Procedurile au fost aplicate la 81 de pacienti adulti si la 19 copii.

Centrul de transplant de celule stem hematopoietice din Institutul Clinic Fundeni este cel mai mare centru de profil din tara, dotat la standardele cele mai moderne atat in unitatea de spitalizare cat si in laboratoarele si departamentele aferente.

Transplantul de celule stem hematopoietice (TCSH) este o procedura medicala foarte elaborata si complexa.
Ea cuprinde 11 manevre si prelucrari laborioase, care vizeaza pacientul, donatorul de grefa si grefonul insusi, menite sa asigure obtinerea unui grefon de calitate si derularea optima a grefarii. Din aceste motive, transplantul de celule stem hematopoietice (TCSH) este o metoda cu indicatii precise si cu restrictii si contraindicatii riguros protocolate.

In prezent, cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoietice in Europa este intre 200-400 proceduri la 10 milioane de locuitori.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gabriola pe 16 Mai 2008, 19:04
    lamuriri

    Nu este precizat pentru ce boli se pot face aceste transplanturi. Ma intereseaza daca si pentru scleroza in placi, caci de aceasta boala sufera sotul meu.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod