Poluarea excesivă reduce nivelul de colesterol „bun”

Expunerea la poluare a fost asociată o perioadă îndelungată cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, iar un nou studiu relevă că poluarea din aer scade nivelul de colesterol „bun” de tip HDL din organism.
Noul studiu sugerează că adulții care locuiesc în zone în care poluarea atinge un nivel foarte ridicat au o valoare mai redusă a colesterolului „bun”. Acest efect negativ este atribuit în primul rând poluării generate de traficul intens de mașini. 
Colesterolul HDL este adesea denumit colesterolul „bun” pentru că are un rol esențial în eliminarea excesului de colesterol de tip LDL, clasificat drept colesterolul „rău”, de la nivelul arterelor. Acumularea colesterolului de tip LDL poate provoca ateroscleroza, o afecțiune caracterizată prin întărirea arterelor și creșterea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.
Noul studiu a fost condus de dr.
Griffith Bell, de la Universitatea din Washington. Dr. Bell și colegii săi au analizat datele care vizau 6.654 de adulți de vârsta a doua și a treia. S-au utilizat campanii speciale de monitorizare pentru a se putea estima gradul de expunere la poluare pentru fiecare participant, în funcție de orașul de reședință, timpul petrecut acolo și cât de poluat a fost fiecare oraș în care s-a locuit timp de cel puțin 6 luni consecutiv.
De asemenea, s-a măsurat și nivelul de colesterol HDL pentru fiecare participant, plus densitatea particulelor care îl compun. Cercetările recente au arătat că detectarea particulelor care compun colesterolul HDL este mai precisă decât valoarea generală a acestei analize în ceea ce privește beneficiile pentru inimă.

 
O expunere mai ridicată la carbonul negru este corelată cu scăderea colesterolului „bun”

Dr. Bell și echipa sa au descoperit că persoanele care erau expuse unei cantități ridicate de particule poluante, în special carbonul negru, aveau un nivel de colesterol HDL mai redus într-un interval de 3 luni față de cele care nu aveau contact decât foarte rar cu asemenea particule.
Într-un interval de un an participanții care erau expuși frecvent la particulele de carbon negru (eliminat în principal de motoarele mașinilor) aveau un nivel cu până la 80% mai redus față de cele care nu trăiau într-o zonă cu un trafic de mașini intens. 
Deși s-a observat reducerea nivelului de colesterol de tip HDL atât pentru bărbați, cât și pentru femei, efectul a fost mult mai puternic asupra femeilor.
„Un nivel foarte scăzut al colesterolului de tip HDL asociat cu un grad ridicat de poluare a aerului crește riscul de afecțiuni cardiovasculare după vârsta a doua”, a spus dr. Bell.
Chiar dacă sunt necesare studii suplimentare pentru a se înțelege modul în care poluarea afectează sănătatea inimii, acest studiu oferă indicii importante cu privire la factorii de risc din marile orașe.
„Studiul nostru a demonstrat legătura puternică dintre poluarea creată de traficul intens și bolile cardiace. Începem să înțelegem cum este afectat organismul, iar acest avans ne va ajuta să prevenim sau să luptă mai eficient pentru a stopa afecțiunile cardiovasculare”, a explicat dr.
Bell.
Riscurile depind și de durata intervalului în care se locuiește într-un oraș aglomerat sau dacă se peterec mai multe ore făcând naveta până la birou. Vizitele ocazionale într-un oraș cu trafic intens nu sunt la fel de riscante. Problemele apar atunci când expunerea este zilnică și durează cel puțin 2-3 ore. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod