Pilula anticonceptionala a implinit 40 de ani

De-a lungul anilor a fost contestata de asociatiile catolice, de medici si de politicieni care au avut de la argumente religioase pana la argumente privind scaderea populatiei.
Cei care au sustinut-o au adus ca argument dreptul femeii de a alege momentul cand vrea sa aiba un copil si faptul ca multe isi puneau viata in pericol facand avorturi clandestine.

Pilula, asa cum o stim noi astazi, are 40 de ani, dar drumul pana la inventarea ei a fost lung. Mai intai au fost japonezii, care au descoperit in anii '40 in structura anumitor plante, cum ar fi yucca, agave si napi o substanta din care se puteau obtine hormoni.

Peste cativa ani, un chimist american a avut ideea de a sintetiza aceste substante pentru ca hormonii sa poata fi administrati pe cale orala.
Marile companii farmaceutice americane nu au fost interesate de inventia sa, asa ca dr. Russel Marker s-a orientat spre o specie de napi care era ieftina, usor de cultivat si bogata in substantele de care avea nevoie. Asa a luat nastere prima pilula contraceptiva, care a schimbat viata oamenilor.
 
In ani '60-70 pilula a cucerit lumea si, odata cu ea a aparut planificarea familiala. La noi a fost interzisa pana in 1990, deoarece submina planurile de natalitate comuniste.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod