Obtinerea hartii genetice ar putea fi posibila cu doar 1.000 de dolari

Cercetatorii americani lucreaza la o metoda de scanare a genomului uman care va permite obtinerea acestuia pentru doar 1000 de dolari, in mai putin de o zi.
Genomul uman a mai fost scanat anterior, dar la preturi substantiale. Astfel, primul genom uman scanat, in anul 2003 a costat 500 milioane USD, conform New York Times, iar  recent un inginer de la Stanford University a anuntat ca a obtinut o tehnologie cu care poate reduce pretul la 50.000 USD. Odata cu posibilitatea scanarii unui genom uman pentru 1.000 USD, fiecare dintre noi va putea obtine propria harta genetica, care va descifra secretele bolilor la care suntem predispusi, precum si modul in care pot fi tratate.

GE Global Research Center din New York va dezvolta o noua metoda de analiza a ADN-ului care va reduce dramatic complexitatea secventializarii ADN.
Chiar daca exista si alti factori care afecteaza modul in care ne transformam pe masura ce ne dezvoltam, totul porneste de la ADN. In acesta sunt codificate informatiile care determina culoarea parului, daca vom mai avea par pe cand imbatranim, cat de inalti vom fi si ce tonalitate va avea vocea noastra. Dar poate si mai important este faptul ca o cunoastere a secventei complete ne poate oferi informatii legate de medicamentele care ne sunt de folos si de cele care ne fac rau. Ne poate spune daca suntem predispusi la anumite boli curabile.
Exista o cantitate enorma de informatii – si aceasta creste tot mai mult – cu privire la efectele care se pot produce datorita prezentei anumitor secvente de ADN. Chiar daca aspectele etice sunt serioase si complicate, beneficiile pentru sanatate care vor putea fi obtinute in viitor datorita cunoasterii secventei complete a ADN-ului uman sunt enorme.


Despre ADN

  • Un singur genom (care se afla intr-un ovul sau intr-un spermatozoid) are o lungime de aproximativ 3 miliarde de baze, dar deoarece luam jumatate din genom de la mama si cealalta jumatate de la tata, trebuie stabilita ordinea tuturor celor 6 miliarde pentru "a sti" cu adevarat cine suntem;
  • ADN-ul dintr-o singura celula are o lungime de aproape 2 metri;
  • Avem aproximativ 400 de grame de ADN in intregul organism;
  • Daca il punem cap la cap, ADN-ul din corpul nostru ar ajunge de aici pana la planeta Pluto si inapoi de 7 ori! Are peste 90 de miliarde de km;
  • ADN-ul contine toate genele noastre, codificate; si avem cam 30.000 de gene;
  • ADN-ul este impartit in sectiuni mari, denumite cromozomi, si avem 23 de seturi de cromozomi;
  • Un singur cromozom poate avea o lungime intre 45 milioane de baze si 245 milioane de baze, in functie de tipul de cromozom;
  • Daca comparam o persoana cu o alta, ADN-ul acestora va prezenta cate o diferenta la fiecare 1.300 de baze, in medie, o diferenta de 0,07%.
    Pentru referinta: diferenta dintre om si cimpanzeu este de 1,44%.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod