O igienă orală corectă îţi protejează inima

Facebook Twitter Comenteaza
O igienă orală corectă îţi protejează inima
O igienă orală adecvată îţi poate salva viaţa prevenind bolile de inimă, arată un studiu citat de DailyMail.
 
Deşi specialiştii suspectau de mult timp că problemele gingivale pot provoca afecţiuni ale inimii, nu cunoşteau exact legătura între acestea. Într-un studiu efectuat recent, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au descoperit că vinovaţi pentru formarea cheagurilor de sânge este un mecanism de auto-apărare al microbilor din cavitatea bucală.
Când bacteriile intră în fluxul sangvin prin gingiilor sensibile care sângerează, se eliberează o proteină care forţează trombocitele să unească şi să formeze cheaguri de sânge.
 
Specialiştii au mai descoperit în studii efectuate anterior o legătură între sănătatea orală şi:
  • Cancerul. Rezultatele unui studiu condus de Universitatea Buffalo din Statele Unite au arătat că fiecare milimetru de pierdere osoasă cauzată de periodontită cronică (afecţiune a ţesuturilor de suport ale dintelui) este asociată cu un risc de patru ori mai mare de apariţie a unei tumori la nivelul gâtului sau capului.
    Legătura dintre bolile gingivale şi cancer s-a dovedit a fi mai puternică în cazul tumorilor localizate la nivelul cavităţii bucale;
  • Demenţa. Specialiştii au mai descoperit că bolile gingivale cresc şi riscul apariţiei demenţei la persoanele cu o vârstă înaintată;
  • Naşterea prematură. Există studii care au asociat bolile gingivale cu naşterea prematură. Acesta este unul dintre motivele importante pentre care trebuie să ai grijă de sănătatea dinţilor şi gingiilor tale atât înainte de sarcină cât şi în timpul acesteia.
    Nu uita că în această perioadă nivelul hormonilor se schimbă considerabil, iar un nivel crescut de progesteron poate duce la gingivită (în timpul lunii a doua de sarcină până în luna a opta);
  • Osteoporoza. Primele simptome ale pierderii densităţii osoase pot apărea la nivelul dinţilor. Stomatologul te poate suspecta de osteoporoză în cazul în care ai o problemă cu pierderea dinţilor. Cauza este scăderea nivelului de calciu din organism, specifică acestei afecţiuni, care afectează maxilarul şi mandibula.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod