Ministerul Sanatatii a stabilit cate transplanturi se pot face in 2006



"Cea mai serioasa problema cu care ne confruntam este numarul scazut de donatori", a declarat profesorul Irinel Popescu, presedintele ROMTRANSPLANT, cu ocazia marcarii Zilei Nationale a Transplantului in Romania. In anul 2006 au fost doar sase donatori de organe, in 2005 - cinci, in 2004 - zece, cel mai mare numar atingandu-se in 2001, si anume 21. Specialistii au cautat solutii pentru ca romanii sa inteleaga cat de important este gestul donarii de organe pentru salvarea altor vieti. Astfel, se are in vedere posibilitatea introducerii consimtamantului prezumat, adica persoanele care nu-si exprima oficial in timpul vietii refuzul de a-si dona organele inseamna ca isi dau consimtamantul fara a avea nevoie de acordul familiei.
Numarul de transplanturi care se vor efectua in acest an a fost stabilit de comun acord cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si anume 200 de transplanturi renale, 24 de ficat, 81 de maduva, 20 de cord si 20 de pancreas. Dr. Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, a declarat ca in noile reglementari se interzice propaganda pentru transplant in favoarea unei persoane.



 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oltea34 pe 3 Mai 2006, 08:18
    MS a stabilit nr de transplanturi

    poate de vina este si legislatia care nu e foarte explicita in acest sens. Ar trebui mediatizat rolul donarii de organe,impactul social ,si corpul medical ar trebui sa faca campanie in acest sens

    0
    0

  • anica rusneac pe 3 Mai 2006, 07:43
    transplant

    ce reusite de transplant de ficat s-au facut in Romania pina anul acesta ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod