Lapte pentru bebelusi care previne obezitatea



Bebelusii ar putea fi programati sa evite obezitatea, daca vor bea un lapte special conceput in acest sens, la care lucreaza o echipa de la Universitatea Buckhingham din Marea Britanie. Lapticul-medicament se adreseaza copiilor pe care mamele nu pot sau refuza sa-i alapteze la san si contine un hormon denumit leptina care se gaseste in laptele matern. Hormonul nu a fost pana acum reprodus de nici un sortiment de lapte praf pentru bebelusi, in ciuda reclamelor care promoveaza "lapte la fel de bun ca cel de mama", care au fost interzise, in Regatul Unit, ca fiind inselatoare pentru consumatori.
Insa leptina e considerata solutia ideala pentru a preveni obezitatea, pentru ca are rolul de a suprima foamea. Cercetatorii sunt convinsi ca efectele sale nu sunt doar imediate (bebelusul cu foamea potolita nu mai plange), ci ca programeaza creierul sa isi controleze instinctul de foame si sa evite mancatul excesiv pe tot parcursul vietii. Un profesor de la Universitatea Buckingham recunoaste, pentru Daily Mirror, ca "laptele praf nu face decat sa restituie ceva care s-ar gasi in laptele matern".
Asadar nici nu ar fi vorba de o "inventie", ci de inca o recunoastere a beneficiilor alaptarii pentru sanatatea copiilor. Deja indicat ca mijloc de reducere a riscului de cancer la san si cunoscut ca cea mai buna hrana pentru copil, laptele matern nu e recunoscut inca unanim de comunitatea stiintifica ca avand efect in prevenirea obezitatii. Un specialist in nutritie considera ca e o speculatie a crede ca bebelusii care primesc leptina de la mama nu se vor ingrasa niciodata. Numerosi obezi ar avea suficienta leptina in organism, dar ei tot nu isi pot stapani foamea.
(B.M.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod