Interventie chirurgicala pe cord prin picioarele pacientului

Profesorii Centrului de Cardiologie Iasi au reusit, in premiera, sa faca o interventie pe cord fara sa deschida sternul pacientului, fara anestezie generala si cu riscuri minime.
Operatia, numita valvuloplastie, a fost facuta unei tinere, Angela Simalcsik, de 30 de ani. Metoda consta in crearea cu ajutorul bisturiului a unor orificii la nivelul piciorului prin care se introduc in vena si artera femurala catetere ce sunt directionate apoi catre cord. Prin catetera mai groasa se introduce un balon dezumflat.
In momentul in care a ajuns in locul unde este localizata afectiunea, balonul este umflat pentru ca valva sa permita sangelui sa circule normal, iar apoi este scos din organism. "Valvuloplastia consta in pozitionarea la nivelul valvei mitrale ingrosate a unui balon pe un suport fir ghid si umflarea acestuia la nivelul valvei, lucru care determina eliminarea obstacolului creat de valva mitrala ingrosata. Nu necesita anestezie generala, ci doar locala. Reduce perioada de spitalizare la 2-3 zile. Riscurile procedurale sunt minimale.
Rezultate favorabile se mentin timp indelungat. Asta si cu ajutorul pacientului, care periodic trebuie sa se prezinte la control, indicat ar fi din sase in sase luni", a explicat prof. univ. dr. Igor Nedelciuc. Savantul iesean a fost ajutat la interventia de la Centrul de Cardiologie Iasi de dr. Dan Deleanu de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" Bucuresti. Tanara a fost externata deja si se simte excelent in urma interventiei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod