In Romania exista 3 cazuri confirmate de gripa porcina

Ministerul Sanatatii anunta alte doua cazuri de imbolnavire cu noul virus gripal A/H1N1. Pe langa primul caz confirmat ieri, celelalte doua sunt cu transmitere secundara, au fost si ele confirmate prin teste de laborator si este vorba de copilul in varsta de 1 an si 2 luni de zile si tatal femeii care s-a intors recent din SUA.
Primul caz de imbolnavire, cazul 0 in limbaj de specialitate, este al unei femei, in varsta de 30 de ani care a sosit in tara cu o cursa aeriana din  New York, pe data de 23 mai. Acest caz a fost confirmat ieri de Institutul National Cantacuzino in urma testelor de laborator.

In acest moment, toate cazurile confirmate sunt internate la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", unde se afla sub supraveghere medicala. "Este vorba despre o transmitere secundara de la cazul zero. Starea celor trei este buna", a precizat Ministrul Sanatatii dupa sedinta Comitetului de urgenta desfasurata la Ministerul Sanatatii.


Ancheta epidemiologica aflata in curs de desfasurare a redus numarul de contacti ai intregii familii la 22 de persoane, 15 dintre acestia fiind pasageri ai cursei aeriene, restul fiind contacti din mediul familial. Dintre acestia din urma, doar tatal si copilul femeii au fost depistati pozitiv, restul probelor de laborator sunt negative. Pentru toti ceilalti contactii se continua investigatiile  epidemiologice care constau fie in consult epidemiologic, fie in recoltare de probe, dupa caz. De asemenea, acestia au primit indicatie de izolare la domiciliu timp de 7 zile cu toate ca nu prezinta simptomatologia infectiei.



Simptomele apar la 7 zile de la contactarea virusului

Simptomele care pot atesta prezenta virusului H1N1 in organism apar la aproximativ sapte zile de la infectare, potrivit informatiilor oferite de specialisti. Ministerul Sanatatii recomanda evitarea locurilor aglomerate, respectarea regulilor de igiena si spalarea mainilor cu sapun.


Febra peste 38 de grade Celsius este principala alarma

Ministrul Sanatatii a atentionat ca nu trebuie sa se confunde simptomatologia gripei sezoniere care se manifesta prin febra de 37 sau 37,5 grade Celsius cu cea cauzata de virusul H1N1 in care "principalul element clinic este o febra foarte mare, de cel putin 38 grade Celsius.
In cazul in care aceasta simptomatologie apare atunci trebuie sa ne prezentam la spitalul de boli infectioase", avertizeaza dr. Ion Bazac.


Institutul National Cantacuzino are capacitatea de a diagnostica si confirma infectia cu noul virus gripal prin metode de microbiologie moleculara. Institutul este acreditat pentru a confirma virusul gripal atat la nivel national, cat si la nivel regional pentru 9 tari din Europa (Albania, Moldova, Croatia, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Bulgaria). De altfel, in tara noastra se lucreaza, in prezent, probe trimise din Albania si Moldova. Mai sunt asteptate din Croatia si Serbia.

Comitetul de Coordonare al Ministerului Sanatatii a stabilit ca:

  • incepand din aceasta zi, Institul de boli Infectioase "Matei Bals" sa  intre intr-un sistem special de paza asigurata de Jandarmerie, asa cum a fost prevazut in Planul de pandemie aprobat de Guvernul Romaniei;
  • informatiile privind noi cazuri de imbolnavire, precum si informatii privind starea de sanatatea a pacientilor sa fie prezentate prin 2 comunicari zilnice sub forma de briefing sau comunicat de presa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod