Depresia, mai tare ca sexul

Un studiu, publicat recent in Journal of Urology, pune in legatura tulburarile erectile cu tulburarile depresive. Terapia de cuplu poate fi o solutie de depasire a acestor probleme. Tulburarile de erectie se asociaza cu stari depresive, sustine un grup de cercetatori din Grecia. Doctorul Dimitrios Mallis de la Universitatea din Salonic a tinut sub observatie pacienti intre 20 si 76 de ani. Toti prezentau tulburari de erectie mai mult sau mai putin severe si se aflau sub control medical. In cursul consultului obisnuit, pacientii inclusi in studiu au avut un dialog specific cu specialistul, cu scopul de a evalua starile psihologice.
STATISTICA. Datele colectate in timpul discutiilor arata ca peste jumatate din barbatii care au probleme de erectie, respectiv 63%, au, totodata, si probleme de natura psihiatrica. Astfel, unul din patru barbati cu tulburari de erectie sufera de depresie, iar unul din 10, de anxietate. Iar la peste 5% au fost depistate tulburari de personalitate. Tulburarile erectile si tulburarile psihiatrice ar fi – in opinia cercetatorilor greci – intr-o stransa legatura. La acesti pacienti, nu trebuie neglijate ingrijirile psihiatrice.
Ele sunt chiar mai necesare in cazul pacientilor care prezinta tulburari de erectie, spune doctorul Nicolae Calomfirescu. REZULTATE. Studiul n-a reusit sa demonstreze daca exista vreo legatura intre intensitatea tulburarilor erectile si aparitia problemelor de ordin psihiatric. In afara de acest aspect neelucidat, mai exista unul extrem de important. Ce apar mai intai: tulburarile de erectie sau cele de depresie? Din 65 de pacienti cu probleme psihiatrice, 41 prezentau aceste boli inainte de a avea tulburari de erectie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod