Depresia, diagnosticata printr-un test de sange

Un simplu test de sange poate depista depresia si eficienta unui tratament cu antidepresive, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Illinois.
Cercetatorii au identificat o proteina din creier, care este un biomarker al depresiei. Aceasta descoperire poate sa conduca la realizarea unui test rapid de sange pe baza caruia se identifica persoanele depresive, precum si eficienta terapiei cu antidepresive in cazul respectiv.

"In urma testului pacientii depresivi pot afla in doar 5 zile daca tratamentul antidepresiv pe care-l urmeaza este cel potrivit si da roade in cazul lor. Astfel, pacientii sunt scutiti de asteptarea de o luna, necesara in mod normal pentru a constata primele beneficii", sustine dr.
Mark Rasenick, specializat in fiziologie, biofizica si psihiatrie si coordonatorul studiului.

Specialistii au comparat creierul unor persoane depresive care s-au sinucis cu cel al catorva persoane care nu aveau afectiuni psihice. Atentia lor a fost concentrata asupra interactiunii dintre neurotransmitatori si o proteina numita Gs alpha (care are un rol de "administrator" pasand mesajele de la neurotransmitatori in afara si amplificandu-le). Cand aceasta proteina functioneaza normal, mesajele sunt transmise prompt, insa atunci cand creierul este deprimat "ele stau inerte intr-un colt", explica dr.
Rasenick.

In ciuda cercetarilor de zeci de ani, cauzele biologice ale depresiei sunt necunoscute, iar targeturile moleculare si celulare ale tratamentului cu antidepresive raman destul de evazive. Noul test ar fi de un real folos pentru milioane de persoane care se confruta cu o depresie nediagnosticata sau au urmat fara succes un tratament.

Rezultatele studiului au fost publicate in Journal of Neuroscience.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dweeya pe 21 Mar 2008, 20:05
    Go to a doctor

    Pentru un raspuns 100% sigur sau macar pe-aproape, poti intreba un medic specialist in asemenea chestii.

    0
    0

  • eugenia pe 17 Mar 2008, 21:57
    As vrea sa stiu

    Daca medicamentele antidepresive dauneaza inimii, cat timp trebuie luate? Dau dependenta?

    0
    0

  • monicalumi pe 15 Mar 2008, 10:24
    Rugaminte

    am fost dagnosticata cu depresie anxioasa - si am urmarmat un tratament cu zayprexa... vreau sa stiu daca se poate repeta acest episod?

    0
    0

  • Loredana pe 14 Mar 2008, 20:05
    Anti-depresive naturale...

    Nu prea cred in studiul asta... treaba celor de la Illinois pe cine au facut studiul si la ce rezultate au ajuns... eu sunt convinsa ca, in situatia in care te hranesti cum trebuie, ai un bun echilibru psihic si stapanire de sine si nu te omori cu tot felul de nimicuri, la toate astea asezonata un pic... mai multa credinta, atunci putem sa ne cream anti-depresivul natural si eficient, fara a ne mai priva de sange sau de alte analize... poate ar fi bine sa donezi acel sange cuiva care chiar are nevoie decat sa stai acum sa te intrebi si daca sangele tau e depresiv sau nu...!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod