Cum putem preveni diabetul?

Diabetul zaharat reprezinta o suferinta in crestere la scara planetara, mai ales in tarile civilizate, si de aceea diabetologii incearca prin programe de cercetare extrem de laborioase si de costisitoare sa gaseasca solutii eficiente de a preveni "boala oamenilor dulci", cum se mai numeste aceasta maladie in popor. Deocamdata, cele mai importante masuri profilactice, mai ales pentru persoanele considerate prediabetice (care au rude de sange cu diabet zaharat), raman cele care se refera la modul de alimentatie si de viata.
Prediabeticii obligatoriu vor evita: abuzul de alimente bogate in glucide (dulciuri); ratiile calorice mai mari decat sunt necesare, mai ales din grasimi animale si fainoase; cresterea in greutate (obezitatea); lipsa de miscare si de exercitii fizice (sedentarismul); starile conflictuale si de stres. Programul de prevenire a diabetului (UGDP) din SUA, referitor la un tratament medicamentos profilactic la prediabetici (cu tolbutamid), a fost un fiasco total, deoarece studiile clinice le-au aratat clar cercetatorilor ca metoda testului de toleranta la glucoza nu este o metoda reproductibila si eficienta (la mai mult de 50% din persoanele prediabetice care au urmat tratamentul medicamentos preventiv diabetul a aparut, este adevarat, la intreruperea administrarii preparatelor medicamentoase).
S-a ajuns la concluzia, de catre cercetatori, ca un tratament preventiv medicamentos nu sablonizeaza prediabeticii, ci mai degraba ii individualizeaza si asta apreciaza clinicianul-medic diabetolog.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod