Compensari si gratuitati in tratarea infertilitatii?

Ministerul Sanatatii vrea sa ajute cuplurile afectate de infertilitate. De aceea, se declara de acord ca aceste cupluri de beneficieze de compensare/gratuitate in rezolvarea problemei.
Initiativa a venit ieri, in urma unei intrevederi intre o delegatie a Grupului de Initiativa “SOS Infertilitatea” cu dr. Cristian Irimie, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, pe tema infertilitatii in Romania.

In prezent, cuplurilor care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala nu li se ofera sprijin din partea statului roman pentru investigatii si tratament, desi acestia sunt cetateni platitori de asigurari sociale de sanatate. In tarile Uniunii Europene exista o legislatie clara referitoare la sanatatea reproducerii.
Pe langa aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, in ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata, acestea sunt incluse in programele nationale de sanatate publica.


15% dintre cupluri se confrunta cu infertilitatea
 
Intr-o rezolutie din 2008, Parlamentul European constata ca "infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii”.

 
Astfel, Ministerul Sanatatii si-a declarat sustinerea pentru ideea ca protocoalele terapeutice privind toate tipurile de infertilitate (masculina si feminina, indiferent de cauze), cat si analizele necesare in timpul tratarii infertilitatii sau premergatoare procedurilor de tip inseminare artificiala/fertilizare in vitro, sa fie cuprinse in normele Contractului-Cadru si sa beneficieze de compensare/gratuitate.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Alice pe 26 Feb 2009, 17:28
  infertilitatea@yahoo.com

  Campania noastra s-a intensificat mult in ultimele zile, s-a obtinut acordul de principiu al Ministerului Sanatatii, dna deputat Sulfina Barbu lucreaza la proiectul de lege, iar la Gala Premiile Carol Davila aceasta campanie de responsabilizare sociala a primit premiul special. Daca doriti sa (re)vedeti emisiunea de la TVR1 despre campania noastra si despre infertilitate, inregistrarea exista pe blogul campaniei http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/ (daca linkul nu este functional, copiati adresa in browser sau cautati pe google cu "infertilitatea este o boala"). Indiferent daca sunteti sau nu afectati de infertilitate, daca apreciati din punct de vedere social, civic sau comunicational ceea ce facem in cadrul acestei campanii, ne puteti vota la roglogfest (detalii pe pagina), pentru o mai buna vizibilitate si mediatizare a cauzei! Multumim tuturor!

  1
  0

 • anca pe 18 Feb 2009, 11:06
  absenta unui cadru legal

  lasa loc la excese in acest domeniu atat de sensibil (va amintiti de cazul Adriana Iliescu, ati citit de curand despre tipa care a nascut octupleti prematuri, pentru ca a insistat sa ii fie implantati toti embrionii). In tarile europene reproducerea umana asistata medical este foarte atent reglementata. Iar infertilitatea este o boala ale carei medicamente si proceduri sunt rambursate de catre asigurarile sociale.

  1
  0

 • boxaeru pe 18 Feb 2009, 06:32
  buba e in alta parte

  Din pacate in Romania, nu neaparat legile sunt ce ne lipseste, ci corecta aplicare a lor. majoritatea fondurilor, gratuitatilor se intorc in buzunarul miticilor si la populatie ajunge mai nimic din cauza intentionatei birocratii stufoase. nu ma astept la minuni nici daca se da legea. e la fel in tot sistemul medical. nici macar seringi nu gasesti in spitale. MARE RUSINE CU ASA CONDUCATORI DE TARA!

  1
  0

 • felix pe 17 Feb 2009, 20:31
  Sa speram ca se va face ceva

  Vestea e intr-adevar buna, sa vedem acum si cand/daca se va face ceva concret... asteptam cu interes!

  1
  0

 • Loredana pe 17 Feb 2009, 19:04
  exceptional

  O veste minunata. sper din tot sufletul sa nu ramana la stadiul de promisiune. Se stie..promisiunea este datorie curata!!!

  1
  0

 • victor pe 17 Feb 2009, 17:47
  foarte buna veste

  asa ar trebui sa fie normal! peste tot in lume oamenii beneficiaza de ajutor de la asigurarile de sanatate, noi trebuie doar sa contribuim! iar cand ajungem la medic in dorinta de a avea un copil sa platim TOT. sper sa se concretizeze, sa nu ramana doar promisiune.

  1
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod