Cancerul va fi depistat prin inghitirea unei pastile-robot



Oamenii de stiinta pun la punct un sistem prin care cancerul va fi depistat extrem de rapid, doar inghitind un minirobot. Acesta va scruta intregul organism in cautarea celulelor canceroase, scrie The Daily Mail. Instrumentul, de marimea unei pastile, va fi capabil sa testeze celulele in interiorul corpului pentru a descoperi daca acestea sunt capabile sa produca tumori. Minirobotul va dispune, de asemenea, de o camera de luat vederi cu ajutorul careia va transmite imaginile si informatiile detectate la un computer.
Dispozitivul revolutionar ar putea salva astfel mii de pacienti de la biopsii dureroase sau operatii necesare pentru a investiga tractul gastrointestinal. In plus, nu este necesar ca, odata investigatiile terminate, robotul sa fie cautat prin tot organismul si extras, intrucat acesta este eliminat de corp in mod natural.

Robotul va analiza de asemenea fluidele secretate de tesuturi pentru a depista prezenta celulelor canceroase. Investigatia acestora este realizata tot in interiorul corpului, pentru ca transportul fluidelor in afara corpului le poate distruge.
Echipamentul va fi dotat sa emita semnale luminoase atunci cand depisteaza celulele canceroase. Tesuturile canceroase tind sa absoarba lumina deoarece creeaza o retea de vase de sange care alimenteaza tumora cu oxigen, spun cercetatorii europeni despre tehnica revolutionara, numita PillCam. Robotul va putea fi "parcat" atunci cand doctorii nu sunt pe deplin elucidati asupra unui tesut si imaginea poate fi marita. (E.F.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod