Atentie la afectiunile prostatei!

Cu ocazia Zilei dedicate afectiunilor prostatei, 14 septembrie 2007, Asociatia Romana de Urologie si Consiliul National al Prostatei, sub umbrela Asociatiei Europene de Urologie, doresc sa faca un apel catre populatie pentru constientizarea simptomelor si riscurilor provocate de afectiunile prostatei, evidentiind necesitatea consultatiilor anuale.
"Cancerul de prostata este una dintre cele mai des intalnite afectiuni cu care se confrunta barbatii cu varsta peste 50 de ani. In randul tumorilor maligne la barbati, cancerul de prostata se situeaza, conform statisticilor, pe primul loc la nivel mondial", precizeaza Dl. Prof. Dr Ioanel Sinescu, Presedintele Asociatiei Romane de Urologie, Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal - Institutul Clinic Fundeni.

Statisticile au dovedit ca, in Romania, 41% dintre barbatii care au prezentat simptomele specifice prostatei nu au mers la medicul urolog, un procent de 49% dintre pacienti s-au tratat doar cu produse naturiste, in timp ce 24% dintre cei cu aceste simptome nu au urmat niciun tratament.
S-a constatat ca 25-50% dintre barbatii peste 40 ani sunt afectati de hipertrofie benigna a prostatei (caracterizata prin marirea in volum a acesteia) sau simptomatologie urinara (tendinta de a urina des sau urinari dificile si dureroase).

Se vor organiza activitati speciale dedicate bolilor prostatei, in Bucuresti si in principalele centre universitare. Pentru a convinge barbatii de peste 50 de ani sa faca un consult la medicul specialist urolog, vor fi distribuite gratuit brosuri catre pacienti, iar in spitale si policlinici vor fi prezentate afise si postere.

Odata cu implinirea varstei de 50 de ani, apar anumiti factori de risc care pot duce la manifestarea bolilor prostatei, precum un regim alimentar bogat in grasimi animale si sarac in fructe, legume, peste etc.
De asemenea, antecedentele de boli ale prostatei in familie reprezinta un factor de risc suplimentar ce impune investigatii specifice afectiunilor acestui organ.

In randul barbatilor peste 50 de ani, apare, in general, o combinatie a celor doua afectiuni tumorale: adenom si cancer prostatic. Neprezentarea la medic poate face dificila detectarea simptomelor si stabilirea diagnosticului, astfel incat exista posibilitatea aparitiei complicatiilor aparatului urinar. Depistarea bolii in faza incipienta, precum si efectuarea tratamentului adecvat scad riscul evolutiv si rata complicatiilor pentru toate afectiunile prostatei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod