Apa îmbuteliată probabil conține plastic. Ar trebui să te îngrijorezi?


Contaminarea cu materiale plastice este în creștere în apa îmbuteliată.
Aceasta este concluzia tulburătoare dintr-un studiu publicat în revista Frontiers in Chemistry, care a analizat mostre prelevate din 259 de sticle de apă vândute în mai multe țări. S-a constatat că 93% dintre acestea conțineau particule de microplastic. Cu alte cuvinte, apa îmbuteliată conține plastic. Ar trebui să te îngrijorezi?

Cercetătorii au descoperit că apa îmbuteliată conține plastic. Cât de mult îți influențează sănătatea această descoperire?


Multe dintre particulele de plastic din studiu nu erau atât de mici. Unele dintre ele erau cu siguranță vizibile fără o lupă sau un microscop. Cele 11 mărci de apă îmbuteliată testate în studiu sunt printre cele mai populare și des întâlnite în Statele Unite și în întreaga lume. 

Probele din mărcile testate au avut concentrații de plastic diferite, însă media a fost undeva la 325 de particule de microplastic pe litru de apă îmbuteliată, după cum au descoperit cercetătorii.
Aceste descoperiri au convins și Organizația Mondială a Sănătății să investigheze siguranța apei îmbuteliate. Problema contaminării cu microplastice este mai extinsă decât se crede. Aceste particule de plastic se regăsesc în aer, în apă și în sol.

Un studiu publicat în Nature Geoscience a descoperit că particulele de microplastice există chiar și în aerul din munții Pirinei din Franța. Un alt studiu a ajuns la concluzia că apele subterane din Statele Unite sunt contaminate cu microplastic. De fiecare dată când oamenii de știință caută materialele plastice într-un context științific, le descoperă. Din păcate, sunt regăsite chiar și în organismul uman. Un studiu restrâns din 2018 a analizat probele de fecale de la persoane din Finlanda, Japonia, Italia, Rusia și alte țări. Fiecare probă conținea microplastice. 

Cercetătorii știu că oamenii sunt expuși la aceste particule.
Știu că intră în corp prin ingestie și inhalare. Iar în funcție de mărimea lor, trec peste barierele fiziologice naturale. Acest lucru înseamnă că unele dintre aceste particule de plastic sunt suficient de mici pentru a trece prin țesuturile de protecție ale organismului, în sânge și organe.

Există, de asemenea, dovezi că femelele gravide din diferite specii de animale pot transmite aceste microplastice la fetușii lor. Studiile preliminare realizate pe rozătoare arată că, după expunerea femelelor la microplastice, aceste particule au tendința de a trece peste bariera placentei și de a intra în compartimentul fetal, fiind depozitate în organele fetușilor. 

Nu este clar însă modul în care această expunere la plastic afectează sănătatea umană. Din păcate, nu cunoaștem încă rezultatele toxicologice ale acestor expuneri la microplastic.
Noțiunea că plasticul se acumulează în corpul nostru este incomodă și înfricoșătoare. Dar studiile pentru a dovedi efectele negative trebuie realizate.

Alți cercetători sunt de părere că există deja suficiente date pentru a considera aceste expuneri la plastic o amenințare pentru sănătatea umană. În cazul animalelor și în cadrul studiilor epidemiologice realizate cu ajutorul oamenilor, există o corelație între expunerea la plastic și pericolele aduse sănătății. Există dovezi că materialele plastice și poluanții chimici care le leagă au efecte toxice. Este vorba despre epidemia de obezitate și alte boli metabolice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, cancerul și problemele neuronale. Dacă analizezi tendința bolilor netransmisibile din întreaga lume, poți observa o corelație între expunerile la acești poluați.

Ce cauzează apariția plasticului în apa îmbuteliată?


Cele mai multe particule de plastic regăsite în apa îmbuteliată au fost fragmente de polipropilenă, care este tipul de plastic folosit pentru a face capacele sticlelor de apă. Se pare că procesul de îmbuteliere a apei este cel care duce la cea mai mare contaminare.
În cazul particulelor detectate și măsurate, s-a descoperit că există de două ori mai mult plastic în apa îmbuteliată, comparativ cu apa de la robinet. Apa îmbuteliată este comercializată ca fiind mai curată decât apa de la robinet, dar numeroase studii au arătat că nu este adevarată această afirmație. 

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod