Acupunctura si tulburarile de somn

Tulburarile de somn constituie una dintre cele mai frecvente patologii cu care ne intalnim zilnic la cabinet. Cauza principala a insomniilor o constituie stresul sub care cu totii traim. In acest context, medicina traditionala chineza, prin valentele ei reglatoare, contribuie la efortul de adaptare pe care organismul uman supus stresului il face zi de zi. Ideea fundamentala a filosofiei si medicinii chineze o consituie echilibrul si interactiunea Yin-Yang, cele doua aspecte opuse, dar interdependente ale lumii in care traim.
Yang-ul reprezinta toate procesele active, intense, rapide, arzatoare, urcatoare, luminoase, incalzitoare, pe cand Yin-ul reprezinta tot ceea ce este inert, dens, material, incet, nemiscat, coborator, intunecat, racitor. In medicina, Yin-ul si Yang-ul au insemnatatea lor: o boala cu debut brusc, cu simptome intense, cu evolutie rapida spre vindecare si durata scurta este o bola de tip Yang. O boala veche, lent instalata, cu manifestari mai putin zgomotoase, dar cu evolutie indelungata este o boala de tip Yin.
Revenind la insomnii, vom spune ca stresul sau alte cauze pot produce in organism atat modificari de tip exces (Yang), cat si deficit (Yin). Insomniile pot fi de trei feluri: cand pacientului ii e greu sa adoarma, cand pacientul adoarme usor, dar se trezeste peste noapte repetat, sau cand adoarme greu si se si trezeste des. Insomniile de tip exces sunt cele care apar la persoane agitate mental si fizic, care in scurtele perioade in care adorm viseaza mult si agitat, persoane implicate in multe activitati simultan si care ajung sa fie depasite de situatie.
Insomniile de tip deficit apar in urma unor boli cronice (tip Yin) care afecteaza organele interne si creierul. Acupunctura are drept scop echilibrarea aspectului Yin cu cel Yang al organismului, redand astfel pacientilor posibilitatea de a se odihni corespunzator.
 

Comentarii (2)


  • ioan buzdugan pe 23 Ian 2006, 13:31
    ?

    Cind Yang>Yin=Insomnie Cind Yin>Yang=Somnolenta

    0
    0

  • ioan buzdugan pe 24 Ian 2006, 12:28
    ?(ing.)

    Insomnia se produce atunci cand Yang>Ynn. Cauzele ce produc acest dezechilibru in ordinea importantei sunt: -energiile cosmice(vant,caldura,umiditate,seceta,frig)carora chinezii le spun energii perverse. -energii perverse curioase -alimentatia -elementele psihice -...etc.(total 9 cauze) Cel mai adesea energia cosmica a frigului a vantului sau amandoua deodata se instaleaza la cap, avand ca poarta de intrare un punct aflat la ceafa(pe meridianul guvernor,TM16 in gaura occipitala) si produc dureri de cap permanente facand astfel imposibil somnul.Aceste dureri de cap permanente se acutizeaza de fiecare data cand are loc un nou atac al energiei perverse.Durerea de cap ce alterneaza cu stari de bine,are cauze interne(organice) pe cand durerea de cap permanenta este 100% determinata de energiile perverse. Cunoasterea acestui adevar are mare importanta in terapeutica. Cu privire la definitile tipului de boala Yang si Ynn din articolul dvs.pare a fi pure inventii,deoarece in Medicina Traditionala Chineza bolile sunt definite astfel: -Ynn in Yang-Yang sau Ynn in Yang-Ynn -Yang in Yang-Yang sau Yang in Yang-Ynn -Ynn in Ynn-Ynn sau Ynn in Ynn-Yang -Yang in Ynn-Ynn sau Yang in Ynn-Yang Pentru a intelege mai bine amintesc ca Exteriorul corpului este Yang(conform legii Ynn-Yang) iar Interiorul corpului este Ynn.Dar si la Exterior avem Yang si Ynn caci pielea(epiderma,derma,hipoderma)este Yang pentru ca este la exterior iar muschii si oasele sunt Ynn fiind mai la interior fata de piele.La interiorul corpului organele sunt Ynn iar viscerele sunt Yang. Exemplu: -Ynn in Yang-Yang se citeste astfel:energia perversa a frigului(Ynn) ataca Exteriorul(Yang) al corpului in zona pielii care este Yang. Despre cea de a doua cauza(energiile perverse curioase am scris cate ceva in modestul site creat la adresa www.geocities.com/ioanbuzdugan

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod