60% dintre femeile consultate în cadrul unei campanii au fost diagnosticate cu infecţii vaginale

Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie a susținut în perioada 10 Februarie – 10 Martie 2014 campania naţională de informare şi educație medicală privind sănătatea femeii: Zilele V – Protejează-ți feminitatea! Ȋn cadrul campaniei femeile din 16 oraşe au beneficiat, pe lângă informare, şi de un consult ginecologic gratuit pentru depistarea infecțiilor vaginale.
Consultaţiile s-au desfăşurat în 32 de clinici din 16 oraşe (București, Brașov, Constanța, Craiova, Focșani, Iași, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timișoara, Pitești, Oradea, Cluj Napoca, Ploiești, Târgoviște și Arad). Astfel, în perioada 10 februarie-10 martie au fost efectuate aproximativ 3500 de consultaţii, cele mai multe în Oradea, Iaşi, Timişoara şi Constanţa. Dintre acestea, aproximativ 60% au fost diagnosticate cu infecţii vaginale.

“Această primă ediţie a campaniei naţionale Zilele V ne-a arătat ca sunt in continuare multe femei cu infecţii vaginale care nu se prezintă la medicul ginecolog.
Deşi româncele au evoluat mult la acest capitol, numărul celor diagnosticate cu o infecţie vaginală rămâne destul de mare.” mentioneaza Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, Director Departament de Obstetrică și Ginecologie UMF ‘’Carol Davila’’, București.   

Ȋn urma celor 3405 consultaţii, aproximativ 60 % din diagnostice au fost reprezentate de infecţii vaginale (34.07 % reprezentat de vaginită, urmat de 24.23% cervicită).
S-a putut observa şi un procent de 3%, reprezentând confirmări de sarcină.

Mai avem de lucrat până când româncele vor înţelege importanța consultului medical și riscurile automedicației. Consultația ginecologică de rutină, însoțită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată cel puțin de două ori pe an la persoanele active sexual și o dată pe an la femeile aflate la menopauză. Cred ca Zilele V este o campanie care ar trebui desfăşurată anual.” adaugă Prof.
Dr. Radu Vlădăreanu.

Despre infecţiile vaginale

Vaginitele sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin și se împart în: vaginite micotice, vaginite bacteriene, vaginite mixte (micotică + bacteriană) și infecții cu transmitere sexuală. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezintă infecțiile mixte. Infecțiile vaginale lăsate netratate sau automedicația cresc vulnerabilitatea la infecții și cervicită (termen care include toate inflamațiile colului uterin), pot duce la infertilitate și aduc şi un disconfort zilnic, persistent.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod