Turmericul, arma secretă care te apără de cancerul la plămâni

Află de la medicul nutriţionist Cristian Panaite cum ajută curcumina fumătorii să se apere de bolile grave. Cum acţionează ea?


Cancerul la plămâni este a doua cauză de deces la nivel mondial. "Din 1987, Institutul Naţional al Cancerului din SUA a testat peste 1000 de agenţi diferiţi pentru activitatea lor anticancer chemopreventivă, dintre care doar câteva au trecut spre studiile clinice. Curcumina, prezentă în condimentul indian turmeric, care este folosit în pudra de curry, este un astfel de agent", explică Dr.

Cristian Panaite, medic nutriţionist la Clinica KiloStop.

Conform modului lor de acţiune, agenţii anticancer sunt clasificaţi în diferite subgrupe: antiproliferativi, antioxidanţi sau blocatori de cancerigeni. Potrivit specialistului, curcumina aparţine tuturor subcategoriilor, având mai multe mecanisme de acţiune şi blocând formarea, proliferarea şi invazia cancerului. Mai mult, ne poate ajuta chiar înainte să ajungă cancerigenii la celulele noastre.

Un studiu din 1987 a investigat efectele curcuminei asupra capacităţii toxinelor de a altera ADN-ul şi au descoperit că curcumina este antimutagen eficient împotriva mai multor substanţe ce cauzează cancer, dar acest lucru a fost un studiu in vitro, adică în eprubetă.

Turmericul testat pe fumători

Ca să testeze efectele mutagenice ale carcinogenilor, au pus subiecţii fumători şi nefumători să urineze pe bacterii, apoi au măsurat mutaţiile ADN.

Iniţial, urina nefumătorilor a cauzat de circa 4 ori mai puţine mutaţii genetice. După o lună de consumat turmeric, totul a rămas la fel în cazul nefumătorilor, însă la fumători, aceste mutaţii au scăzut la jumătate.

"Şi nu li s-a administrat cine ştie ce supliment concentrat, ci pudra de la magazin, mai puţin de o linguriţă pe zi. Să nu uităm totuşi că cel mai eficient antimutagen pentru fumători este renunţarea. Chiar şi după o lună de turmeric, mutaţiile genetice sunt duble comparativ cu nefumătorii.

Fumatul este un obicei ucigător, asta o ştim cu toţii. Dacă alegi să fumezi, totuşi, consumă zilnic turmeric pentru a reduce efectele mutagenice ale carcinogenilor. Începe chiar de azi, cu o linguriţă de turmeric peste friptură sau în supa de la prânz. Întreabă de el la orice magazin naturist şi cu siguranţă îl vei găsi!", recomandă specialistul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod