Reţete de post: Cum poţi să consumi brânza din soia numită tofu? 5 idei

Este o variantă potrivită pentru perioadele în care nu vrei să consumi produse lactate. Ştiai că poţi să faci şi un soi de "omletă" din ea?


Soia a devenit cunoscută şi utilizată ca alternativă pentru carne datorită conţinutului său complet în proteine. Prin urmare, în perioadele de post poţi să apelezi cu încredere la ea, însă nu la produsele procesate din comerţ, cum ar fi chiftelele, şniţelele sau alte minunăţii gata preparate. Acestea nu-ţi aduc niciun benefici, ci din contră, conţin o sumedenie de ingrediente care le transformă într-un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional.

Este recomandat să consumi laptele de soia, însă trebuie să cauţi unul cu cât mai puţine ingrediente, adică boabe de soia, sare de mare, apă, ulei nerafinat de floarea-soarelui.

Poţi să-l prepari şi acasă, lăsând boabele de soia la înmuiat câteva ore, după care le mixezi în blender cu apă, strecori şi pui la fiert.

De asemenea, branză de soia tofu o găseşti în supermarketuri şi o poţi consuma în diverse preparate. Cumpăr-o pe cea simplă sau afumată, care este mai aromată. Pe lângă această variantă de tofu tare mai există şi unele sortimente de tofu moi pe care le poţi folosi pentru sosuri şi budinci.

Iată câteva sugestii ca să găteşti cu tofu:

1. Omletă din tofu (brânză de soia) cu ceapă şi ardei

Se scurge tofu, se fărâmiţează şi se pune într-o tigaie cu 1 linguriţă de ulei. Se presară peste ea praf de curry  sau turmeric (opţional) pentru a-i da o savoare şi se lasă puţin la călit (5 minute), amestecând-o des cu o lingură de lemn.

Se adaugă apoi puţină ceapă şi ardei, ambele tocate mărunt şi se mai lasă la călit încă 5 minute până se îmbină aromele. Opţional poţi să adaugi câteva felii de ciuperci şi verdeaţă.

2. Budincă de ciocolată cu tofu moale

Mixează în blender tofu moale cu cacao şi o banană sau curmale pentru a îndulci budinca.

3. "Grătar" de tofu afumat

Scurge tofu de apă şi şterge-l cu un şerveţel pentru a absorbi umezeala. Taie felii de tofu afumat, presară peste ele boia iute, piper şi stropeşte-le cu puţin ulei. De asemenea, poţi să laşi feliile de tofu simple, fără condimente dacă le preferi în acest fel.

Apoi pune feliile într-o tavă grill şi întoarce de pe o parte pe alta. Le poţi folosi pentru sandvişuri sau alături de orez cu curry şi legume la cuptor/fierte.

4. Tofu afumat în salate

Foloseşte cubuleţe de tofu afumat în salatele tale pentru a le face mai consistente. Amestecă pătrunjel verde, frunze de spanac, ardei, ceapă roşie, sfeclă roşie şi morcov pentru a avea o varietate de legume colorate şi cu nutrienţi valoroşi.

5. Frigărui cu tofu, ciuperci şi dovlecei

Taie cuburi de tofu, presară-le cu piper şi puţin ulei de măsline, după care aşază-le pe un beţişor împreună cu felii de ceapă roşie, ardei roşii, ciupercuţe şi dovlecei. Se pun frigăruile într-o tavă şi se lasă la cuptor.

Sau poţi să le pui pe un grill.

Foto: depositphotos.com

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod