Năutul, potrivit pentru zilele de post. Cum să-l găteşti?

Asigură proteine şi face orice masă mult mai consistentă, astfel încât nu vei simţi niciodată senzaţia de foame atunci când nu vrei să mănânci de dulce.


Iată câteve sugestii de reţete care te vor ajuta să incluzi năutul în dieta ta:

1. Pateu delicios din năut şi măsline Kalamata

– 1 conservă cu boabe de năut
– zeamă de lămâie
– 2 căţei de usturoi
– 5-6 linguri cu ulei de măsline (am înlocuit pasta de susan pentru că nu aveam)
– 1/2 cană cu măsline kalamata
– fulgi de ardei iute
– piper negru.

Se amestecă toate ingredientele în robotul de bucătărie până obţii o pastă cremoasă.

Gustă înainte de a adăuga sare. Eu nu am mai folosit-o pentru că era destul de sărat de la măslinele kalamata. Îmi place să-l consum pe pâine integrală, împreună cu o salată de crudităţi sau în lipie din făină neagră împreună cu un sos salsa de casă, avocado şi pâtrunjel proaspăt.

hummus-masline-kalamata-articol

2. Tocăniţă de năut cu boia afumată şi seminţe de coriandru

Ingrediente necesare pentru tocăniţă:

– 2 conserve cu boabe de năut
– 1 ceapă mare, tăiată mărunt
– 2 căţei de usturoi, răzuiţi mărunt sau pisaţi în mojar
– 2 linguri cu ulei de măsline
– 2 linguri cu zeamă de lămâie
– sare de mare
– seminţe de coriandru prăjite
– boia afumată
– frunze proaspete de pătrunjel.

Ceapa se pune puţin la călit în ulei de măsline, după care se adaugă usturoiul, coriandrul şi boiaua afumată.
Se adaugă boabele de năut, zeama de lămâie şi eventual puţină apă, cât să omogenizeze totul.
Se lasă pe foc mic maxim 5 minute, după care se adaugă puţină sare şi pătrunjel tocat.

746782l

3.

Chifteluţe din năut cu coriandru

– 1 cană cu boabe de năut, lăsat la înmuiat de seara până dimineaţa (sau 2 conserve cu năut);
– 1 ceapă medie;
– 4 căţei de usturoi;
– 3 linguri de făină de ovăz (sau făină integrală);
– 1 legătură de pătrunjel;
– câteva fire de ceapă verde;
– 1/2 linguriţă de chimen şi coriandru seminţe;
– sare;
– piper;
– 1/2 linguriţă de curry;
– 1/3 cană cu apă;
– 4-5 linguri cu ulei de măsline extravirgin;
– zeama de la o lămâie.

Se adaugă năutul, ceapa şi usturoiul în robotul de bucătărie şi se mixează puţin.
Apoi se adaugă celelalte ingrediente şi se amestecă.
Se formează biluţe şi se aplatizează odată aşezate în tigaia grill încinsă, fără să utilizezi deloc ulei.
Se presară susan crud sau prăjit peste chifteluţe.

Pentru un sos gustos amestecă 2 linguri de tahina cu zeamă de lămâie, sare şi piper.

chiftele_naut_21

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod