Găteşte vegan: 5 reţete de post care au năutul ca ingredient de bază

Leguminoasele constituie o sursă importantă de proteine care înlocuiesc cu succes carnea în zilele în care vrei să ţii post.


Năutul a devenit unul dintre ingredientele de bază în alimentaţia mea. Are un conţinut ridicat de proteine, fibre, acid folic, mangan, vitamina A, fier, zinc, cupru şi fosfor. Scade colesterolul şi este o sursă sănătoasă de carbohidraţi pentru persoanele care suferă de diabet.

Iată cinci dintre reţetele mele preferate cu năut:

1. Pateu delicios din năut şi măsline Kalamata

- 1 conservă cu boabe de năut
- zeamă de lămâie
- 2 căţei de usturoi
- 5-6 linguri cu ulei de măsline (am înlocuit pasta de susan pentru că nu aveam)
- 1/2 cană cu măsline kalamata
- fulgi de ardei iute
- piper negru.

Se amestecă toate ingredientele în robotul de bucătărie până obţii o pastă cremoasă. Gustă înainte de a adăuga sare. Eu nu am mai folosit-o pentru că era destul de sărat de la măslinele kalamata.

Îmi place să-l consum pe pâine integrală, împreună cu o salată de crudităţi sau în lipie din făină neagră împreună cu un sos salsa de casă, avocado şi pâtrunjel proaspăt.

Găseşti reţeta integrală pe blogul Să fii sănătoasă!

Foto: Ioana Maroşan

2. Tocăniţă de năut cu boia afumată şi seminţe de coriandru

Ingrediente necesare pentru tocăniţă:

- 2 conserve cu boabe de năut
- 1 ceapă mare, tăiată mărunt
- 2 căţei de usturoi, răzuiţi mărunt sau pisaţi în mojar
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 2 linguri cu zeamă de lămâie
- sare de mare
- seminţe de coriandru prăjite
- boia afumată
- frunze proaspete de pătrunjel.

Ceapa se pune puţin la călit în ulei de măsline, după care se adaugă usturoiul, coriandrul şi boiaua afumată.
Se adaugă boabele de năut, zeama de lămâie şi eventual puţină apă, cât să omogenizeze totul.
Se lasă pe foc mic maxim 5 minute, după care se adaugă puţină sare şi pătrunjel tocat.

Găseşti reţeta integrală pe blogul Să fii sănătoasă!

Foto: Ioana Maroşan

3.
Chifteluţe din năut cu coriandru

- 1 cană cu boabe de năut, lăsat la înmuiat de seara până dimineaţa (sau 2 conserve cu năut);
- 1 ceapă medie;
- 4 căţei de usturoi;
- 3 linguri de făină de ovăz (sau făină integrală);
- 1 legătură de pătrunjel;
- câteva fire de ceapă verde;
- 1/2 linguriţă de chimen şi coriandru seminţe;
- sare;
- piper;
- 1/2 linguriţă de curry;
- 1/3 cană cu apă;
- 4-5 linguri cu ulei de măsline extravirgin;
- zeama de la o lămâie.

Se adaugă năutul, ceapa şi usturoiul în robotul de bucătărie şi se mixează puţin.
Apoi se adaugă celelalte ingrediente şi se amestecă.
Se formează biluţe şi se aplatizează odată aşezate în tigaia grill încinsă, fără să utilizezi deloc ulei.
Se presară susan crud sau prăjit peste chifteluţe. Pentru un sos gustos amestecă 2 linguri de tahina cu zeamă de lămâie, sare şi piper.

Găseşti reţeta integrală pe blogul Să fii sănătoasă!


Foto: Ioana Maroşan

4.
Boabe de năut la cuptor, picante şi aromate

- o cană cu boabe de năut, înmuiate în apă peste noapte şi apoi fierte (sau 2 conserve cu boabe de năut)
- 2 linguri cu ulei de măsline
- pudră de ardei iute
- sare de mare
- seminţe de coriandru coapte şi măcinate.

Se amestecă boabele de năut cu uleiul şi condimentele.
Se aşază în tava de la cuptor, tapetată cu foaie de copt.
Se lasă la cuptor, pe foc mic-mediu, aproximativ 20 de minute până devin crocante.
Între timp mai amestecă-le cu o lingură pentru a le întoarce pe toate părţile.

Găseşti reţeta integrală pe blogul Să fii sănătoasă!


Foto: Ioana Maroşan

5. Salată caldă cu dovleac copt, ceapă şi boabe de năut

- 1 dovleac mic şi seminţele lui întregi
- 1 ceapă mare
- 5-6 bucheţele de conopidă
- 3 linguri cu ulei de măsline extravirgin
- pulbere sau fulgi de ardei iute (opţional)
- sare de mare
- piper negru
- seminţe de coriandru prăjite
- 1 conservă cu boabe de năut fierte
- 1 lingură cu seminţe de floarea soarelui coapte.

Dovleacul se curăţă de coajă şi seminţe.

Se taie cubuleţe, se amestecă cu ceapa, seminţele de dovleac şi conopida.
Se stropesc cu ulei de măsline, se pun condimentele şi se amestecă bine toate ingredientele.
Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se lasă la cuptor 35-40 de minute.
După ce se scot de la cuptor se combină cu boabele de năut şi seminţele de floarea soarelui coapte.

Găseşti reţeta integrală pe blogul Să fii sănătoasă!

Foto: Ioana Maroşan

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod