Detoxifiere de primăvară: Smoothie cu urzici şi ştevie

Dacă tot au apărut verdeţurile de primăvară trebuie să profităm la maxim de ele. Organismul tău are nevoie de o detoxifiere ca să-şi recapete energia, de aceea este recomandat să consumi

Dacă tot au apărut verdeţurile de primăvară trebuie să profităm la maxim de ele. Organismul tău are nevoie de o detoxifiere ca să-şi recapete energia, de aceea este recomandat să consumi cât mai multe verdeţuri.

O metodă simplă pentru a consuma verdeţurile în stare crudă este aceea de a-ţi prepara în fiecare dimineaţă un pahar de smoothie cu frunze proaspete în combinaţie cu fructele preferate. Dacă eşti începătoare, până te vei obişnui cu gustul acestei băuturi este recomandat să pui mai puţine frunze proaspete şi mai multe fructe. Să nu omiţi banana pentru că ea conferă o textură cremoasă şi o aromă plăcută.

De asemenea, ghimbirul proaspăt este recomandat nu numai pentru efectele sale terapeutice, cât şi pentru aroma pe care o conferă acestui smoothie.

După ce ai început să consumi cu regularitate smoothie verde, încearcă să măreşti cantitatea de frunze şi să o micşorezi pe cea de fructe, astfel încât să beneficiezi de un efect mai puternic de detoxifiere, oferit de verdeţurile proaspete.

O combinaţie de smoothie verde care ajută la detoxifierea organismului este cel care conţine urzici proaspete. Acestea sunt bogate în vitamine (A, C, B2 şi K), clorofilă, calciu, magneziu, fier şi au numeroase proprietăţi pe care le-am aflat de la prof.

dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare:

- reglează fluiditatea sângelui;
- combat diareea;
- se recomandă în stomatite - stări inflamatorii ale mucoasei cavităţii bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase;
- au efect diuretic;
- pot uşura procesul de urinare la bărbaţi, mai ales dacă prostata este inflamată;
- au acţiune favorabilă în gută;
- sunt recomandate celor ce suferă de orice fel de alergie, sub formă de ceai care trebuie băut pe o perioadă mai îndelungată;
- ceaiul de urzici combate mătreaţa.

De asemenea, ştevia, pe care am ales să o adaug în acest smoothie, nu este nici ea mai prejos decât urzicile, deoarece este recunoscută pentru efectele ei vindecătoare.

Prof. dr. Mencinicopschi spune că ştevia:

- reglează nivelul zahărului în sânge;
- înfrânează pofta de dulciuri;
- temperează senzaţia acută de foame;
- stimulează energia mentală şi fizică;
- nu îngraşă, deoarece nu conţine calorii;
- reglează presiunea sângelui;
- acţionează ca un diuretic natural.

Iată o reţetă ca să consumi urzicile crude în smoothie împreună cu alte ingrediente care fac minuni pentru organismul tău!

Reţeta pentru smoothie cu urzici şi ştevie:

- 1 pumn de urzici proaspete;
- 1 legătură de ştevie;
- 1 banană sau un avocado;
- 1 lingură seminţe decorticate de cânepă;
- zeama de la o lămâie;
- puţin ghimbir răzuit;
- apă, în funcţie de cât de cremos îl doreşti.

Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează până se obţine o băutură cremoasă.

Foto: Ioana Maroşan

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod