6 verdeţuri pe care le poţi consuma şi în sezonul rece

Pătrunjelul şi rucola sunt două dintre opţiunile accesibile şi pe care le ai la îndemână iarna pentru a face salatele mai colorate şi hrănitoare.


Nu ai niciun motiv să eviţi verdeţurile pe perioada iernii când nu le găsim atât de abundente precum primăvara. Nu se compară cu proprietăţile nutritive pe care le oferă verdeţurile proaspete de primăvară, dar este important să le incluzi în dietă deoarece asigură enzime esenţiale pentru digestie şi clorofilă care are rolul de a purifica sângele.

În plus, ele au un conţinut destul de mare de fibre, vitamine şi minerale.

Nu trebuie să consumi cantităţi impresionante de verdeţuri, ci doar să fii atentă ca şi în sezonul rece să ai zilnic o salată de crudităţi şi verdeţuri în meniul tău zilnic, alături de mâncarea gătită simplu.

Verdeţuri pe care te poţi baza iarna


1. Pătrunjelul

Este o sursă bogată de vitamina C, importantă pentru sistemul imunitar. O porţie de 30 grame de pătrunjel asigură mai mult de jumătate din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, pătrunjelul conţine o cantitate mare de betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Vitamina C şi A, cât şi betacarotenul acţionează ca antioxidanţi protejând celulele de radicalii liberi, responsabili de afecţiuni precum bolile de inimă sau cancer.

2.

Spanacul

Este o sursă importantă de potasiu, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamina K şi fibre alimentare. Consumă-l proaspăt adăugând o mână de frunze în salate sau în sucuri verzi (cu morcov, măr, lămâie).

3. Valeriana

Are un efect benefic de relaxare a organismului şi o poţi consuma în orice salată, deoarece nu are un gust pregnant. Optează pentru legumele care-ţi plac şi pune cu încredere o mână bună cu frunze de valeriană, asezonând totul cu un dressing simplu. Vei obţine repede o salată de crudităţi potrivită pentru multe feluri de mâncare.

4.

Rucola

O poţi consuma în salate cu ton, tofu, boabe de fasole şi mai multe legume crude pentru a obţine o salată săţioasă şi hrănitoare.

5. Mărarul

Este excelent pentru digestie, calmează aciditatea gastrică şi scade colesterolul. Conţine numeroase vitamine şi minerale, este ieftin şi merge de minune peste mâncărurile gătite, dar şi în salate (în special cea de varză albă sau roşie). Nu-l ocoli, cumpără săptămânal 2-3 legături pe care să le ai la îndemână.

6. Urzicile

Deja au început să apară urzicile tinere care sunt potrivite pentru sucuri verzi în combinaţie cu rădăcinoasele şi pulberile de iarbă de grâu sau lucernă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod