Tratamentul medical al sinuzitelor

Punctul central in tratarea infectiei sinusurilor sau sinuzitei implica reducerea umflaturii sau inflamatiei din caile nazale si din sinusuri. Acestea sunt posibile prin elinimarea infectiei, prin reducerea inflamatiei, prin declansarea drenajului la nivelul sinusurilor si prin mentinerea sinusurilor deschise.
Reducerea inflamatiei

Celulele din sange si cele ale mucoasei sinusului pot lupta normal impotriva "invadatorilor".  Momentul in care esti cotropit de virusuri sau de bacterie,  la care se adauga un sistem imunitar slabit si o reactivitate peste masura la alergeni, rezultatul este inflamatia asociata sinuzitei. Cu ajutorul unui tratament adecvat, infectia care s-a instalat de putin timp poate fi tratata eficient, insa fiindca substantele straine genereaza numeroase reactii, majoritatea tratamentelor disponibile ajuta numai la ameliorarea simptomelor inflamatiei.

Decongestionanatele  ajuta la reducerea blocajelor aeriane si sunt importante in tratamentele initiale pentru eliminarea simptomelor.

Spray-urile nazale sunte cele mai indicate, deoarece dau revultate favorabile dupa umai 3 minute. Cu toate acestea, spray-ul nu ar trebui folositi mai mult de 3 zile, deoarece eficacitatea lui scade si devine necesara aplicarea frecventa pentru a curata caile respiratorii, adica apare dependenta.  Acest fenomen poate fi redus prin alternarea narilor cand pulverizezi spray-ul si prin scaderea medicamentelor administrate.


Decongestionantele, care se administreaza oral (tableta sau sirop), contin ingredienti activi: pseudoefedrine si orfenilefrine. Majoritatea farmaciilor ofera o varietate de decongestionante orale, insa toate dau aceleasi rezultate, in concecinta numai pretul este factorul care le diferentiaza. In general, medicamentele nu sunt costisitoare si trebuie luate la fiecare 4 sau 6 ore sau ori de cate ori este nevoie. Acestea nu dau rezultate imediate ca spray-urile, primele efecte se obsrva dupa 30-60 minute.

Ca si in cazul preparatelor nazale, decongestionantele isi pierd eficacitata cu cat sunt folosite un timp mai indelungat, insa efectele contrare nu sunt la fel de severe ca in cazul spray-urilor nazale.

Atat decongestionantele nazale, cat si cele orale au efecte secundare, cum sunt: grabirea batailor inimii sau cresterea presiunii sangvine, insomnie, nervozitate, anxietate, frisoane, gura uscata, dureri de cap si vedere incetosata. De asemenea, acestea pot determina o incapacitate urinara, iar combinate cu alte medicamente pot cauza complicatii periculoase.
Persoanele care au suferit sau sufera de afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, anxietate sau probleme urinare ar trebui sa consulte un medic inainte de a folosi decongestionante.
 
 
Eliminarea infectiei

Scopul pe care il urmareste tratamentul este curatarea cavitatilor sinusurilor de bacterii cu ajutorul antibiotecelor.  Acestea ajuta si la prevenirea complicatiilor, la ameliorarea complicatiilor si reduce riscul dezvoltarii unei sinuzite cronice.

Pentru tratarea cazurilor acute este indicata adimistrarea penicilinelor sintetice, cel mai des utilizata este amoxacilina. In general, acest antibiotic are eficienta maxima impotriva microorganismelor si nu este foarte costisitoare.  Cu toate acestea amoxacilina poate avea si efecte secundare, printre acestea fiind incluse reactiile alergice (gat inflamat, urticarie) si deranjarea la stomac.

Persoanele alergice la ampicilina pot lua un antibiotic care contine sulfura, denumit trimefoprim. Totodata, persoanele care s-au tratat in repetate randuri cu amoxacilina pot deveni imune la aceasta, si in acest caz nu mai este recomandata in tratamente.
Este recomandat ca tratamentul cu antibiotice sa fie urmat pana la capat, adica intre 14-21 de zile. Daca este intrerup boala poate reaparea, se reia administrarea antibioticelor si in acest fel se poate ajunge la imunitatea organismului la medicamentul respectiv.


Incurajarea drenajului

Tratamentele realizate acasa pentru deschiderea si hidratarea sinusurilor pot declansa procesul de drenaj.

Un mediu inconjurator alergic cauzeaza sinuzite, insa administrarea histaminelor ar putea ajuta la reducerea inflamatiei membranelor mucusului. Alergenii stimuleaza globulele albe din sange si tesuturile pentru a elibera histaminele in sange. Acestea declanseaza scurgerea lichidelor din vasele de sange in tesuturile cailor nazale, conducand la aparitia simptomelor congestiei nazale.

In acest caz, antihistaminele nu mai sunt recomandate deoarece acestea au tendinta de a usca si de a ingrosa mucusul, in acest caz drenajul se realizeaza mai greu.


Mentinerea sinusurilor deschise

Pentru tratarea sinuzitei acute este necesar un tratament, sau cel mult doua care sa fie prescrise de medic.
Cu toate acestea, pentru persoanele carora sinuzita acuta sau cronica recidiveaza mereu, adaugarea la tratament a unui steroid intranazal va reduce simptomele.

Steroizii sunt potentiali inhibitori ai inflamatiei. Steroizii intranazali (spary nazal) lucreaza direct asupra cailor nazale si sinuzale cu cel la mic efect secundar asupra organismului, insa numai cand iei o doza prescrisa de un medic.

Ca si celelalte tipuri de medicamente, spray-urile nazale pe baza de steroizi sunt disponibile in toate farmaciile. Unele sunt mai usor de tolerat decat altele, motiv pentru care, de obicei, acestea sunt prescrise de medic. Acest medicament nu amelioreaza simptomele imediat, asa cum se intampla in cazul decongesionantelor nazale sau orale, dar odata ce s-a ajuns la un nivel al tratamentului simptomele se imbunatatesc, iar administrarea decongestionantelor nu mai este necesara.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ARTA MESTESUGARULUI pe 17 Iun 2013, 14:15
    tratament sinuzita,rinita,insomnie,alergii,nas infundat

    Arta Mestesugarului produce lampi de sare. LAMPA DE SARE este recomandata pentru tratarea unor afectiuni,cum ar fi: ast bronsic, Sinuzita, rinita, are efect calmant,de relaxare, are efect pozitiv imbunatatind respiratia, desfunda caile respiratorii, este recomandata atat pentru copii cat si pentru adulti, emana aerosoli salini ce au efect benefic corpului nostru, pentru un efect mai puternic va recomandam sa lasati becul aprins cel putin 5ore, becul este mic,deci consumul de energie este foarte redus.Deasemenea,are si rol decorativ. Asadar,daca nu aveti timpul sau posibilitatile necesare de a merge la o salina pentru tratament, va recomand cu cea mai mare responsabilitate sa incercati acest produs 100%natural! PRET: 45lei/bucata. Comandati aceasta lampa la telefon sau prin email si in cel mai scurt timp va ajunge in caminul dumneavoastra

    1
    0

  • victoria pe 16 Mar 2011, 12:54
    sinuzita

    am un baietel bolnav de sinuzita de cativa ani,l-am tratat cu un medic orl bun ,dar boala revine din ce in ce mai des.As dori niste remedii naturiste ,deoarece medicamentele celelalte pot sa-i afecteze ficatul si stomacul.

    8
    6

  • anca elena pe 26 Aug 2009, 14:48
    tratament

    am sinuzita de vreo patru ani.tratarea definitiva se poate face doar cu tratament sau este necesara scoaterea ei prin punctie.multumesc

    12
    3

  • andreea pe 4 Ian 2009, 12:57
    Informatie

    vreau un centru sau o clinica unde pot sa ma tratez de sinuzita. cine ma poate ajuta?

    9
    1

  • marius pe 26 Iul 2008, 12:06
    Sinuzita

    Am inteles ca se gaseste in farmacii un produs numit "Nazomer" pe baza de sare marina. Se inhaleaza aburii stand deasupra unui vas cu un prosop pe cap (indicatii in prospect despre concentratia amestecului). Cei de la baza de tratament Salina Tg.Ocna ofera program de vindecare a sinuzitei (www.salina.ro)

    3
    1

  • george cipri pe 23 Iun 2008, 18:22
    Sinuzita

    Cum se face cu apa cu sare si daca trebuiesc luate alte masuri in prealabil am auzit ca inainte trebuie administrat Olynt ?

    4
    0

  • layla pe 27 Feb 2008, 11:21
    :|

    Mi- au atras atentia: albire cu lamaie si cu ulei!!! Le voi incerca&va voi mai scrie un mesaj peste 2 sapt !!:D (BINEINTELES VOI INCERCA DOAR UNA DIN METODELE DE MAI SUS! NU CRED CA AR FI BiNe SA LE FAC PE AMANDOUA IN ACELASI TIMP!

    3
    0

  • monica pe 6 Feb 2008, 22:23
    Sinuzita-remediu

    Buna. Mama mea are sinuzita cronica si a tratat-o cu ulei de floarea soarelui. Tratamentul consta in luarea unei linguri de ulei pur de floarea soarelui dimineata pe stomacul gol si clatirea acestuia in gura timp de 15-20 de minute. Atentie a nu se inghiti uleiul! Dupa ce s-a efectuat procesul de clatire (sugere) a uleiului, acesta trebuie scuipat in wc sau chiuveta pentru ca este plin cu microbi. Dupa aceea se clateste gura cu apa calduta si se spala cu periuta de dinti foarte bine (fara pasta de dinti) mai ales limba si cerul gurii. A nu se manca jumatate de ora dupa tratament. Mama mea a facut un an de zile, zi de zi, (nu trebuie intrerupt tratamentul) si va zic cu mana pe inima ca a dat rezultate. Puroiul l-a eliminat prin gura, a fost dureros dar de atunci nu mai are probleme. Va garantez ca e o metoda foarte buna si pentru alte boli. Ajuta si la albirea dintilor.

    2
    0

  • popescu pe 29 Dec 2007, 10:40
    Antibiotic

    Antibioticele au un spectru bun.

    3
    0

  • pina perescu pe 6 Nov 2007, 07:17
    tratamentul medical al sinuzitelor

    va scriu din israel . am gasit la farmacie o crema "JUNIPER CREAM" .citeva date de pe tub; cosmetic-intertrade ag poststrass 1,1910 herisau,SWITZERLAND detalii; recomandarea farmacistei [vorbeste si romaneste} este ptr sportivi pentru febra musculara eu o folosesc cu succes pentru dureri ale oaselor fetei este bio ,scumpa ,aici 20$, placuta la miros ,se da in strat subtire ,se absoarbe de piele si nu o ataca va doresc bafta ,sa gasiti remediul bun pentru boala .

    1
    0

  • Elena pe 5 Nov 2007, 22:06
    sinuzita

    De fapt, cel mai eficient remediu este masajul

    2
    0

  • ROXANA pe 5 Nov 2007, 12:06
    SINUZITA

    REMEDIUL CEL MAI EFICIENT ESTE APA CU SARE SE TRAGE CAND PE O NARA CAND PE CEALALTA

    1
    0

  • firica victoria pe 29 Oct 2007, 18:34
    sinuzita

    sufar de aceasta boala de ani am urmat tot felul de tratamente dar nimic adica imi trece pe moment si la prima adiere mai rece durerea revine am fost la medic de 4 ori si zic ca nu am sinuzita dar eu am simtome de sinuzita adica dureri in frunte cu tot cu timple imi trece doar cu paracetamol sinus si la ceva fierbinte pus pe frunte nu stiu ce sa fac ca ma vindec daca puteti sa ma ajutati cu un tratament VA MULTUMESC

    10
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod