8 lucruri pe care ginecologii vor să le știi despre cancerul ovarian

Deși simptomele inițiale pot fi confundate cu alte afecțiuni, cancerul ovarian poate fi învins dacă ești informată și îți iei toate măsurile pentru a reduce riscurile.
Primele manifestări ale cancerului ovarian sunt adesea considerate mai degrabă probleme digestive. „Simptomele de la început sunt de obicei subtile. Cancerul ovarian în fază incipientă poate cauza balonarea, constipația sau durerile abdominale, sângerările, senzația de presiune în zona pelvină sau impresia de preaplin după consumarea unei cantități reduse de alimente. Femeile au tendința să ignore aceste manifestări sau să le trateze ca pe orice altă problemă digestivă, fără să meargă la medic pentru un consult de specialitate”, spune dr. Nicole Williams, ginecolog din Chicago.

 
Iată ce ar vrea specialiștii să știi despre cancerul ovarian:

 
1. Nu există un test universal pentru a detecta acest tip de cancer

„Din păcate încă nu există o metodă universală pentru detectarea acestui tip de cancer. Simptomele pot fi vagi sau confundate cu alte boli, așa că cea mai bună strategie pentru a te proteja este să mergi la consultul anual și să te asiguri că efectuezi și o ecografie transvaginală pentru a putea observa din timp orice anormalitate la nivelul ovarelor.
De asemenea, femeile care au avut în familie cazuri de cancer la sân sau ovarian ar trebui să meargă mai des la control pentru a preveni riscurile”
, recomandă dr. Russell Bartels, de la Centrul Medical Scottsdale.

 
2. Cancerul ovarian este rar, dar mortal

Potrivit Societății Americane de Oncologie, în fiecare an peste 22.000 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, iar rata de supraviețuire este sub 50%. „Deși este o formă rară de cancer, se situează pe locul cinci în cadrul factorilor care provoacă decesul femeilor”, spune dr. Crystal Moore, patolog din Virginia.

 
3. Îți poți ajuta familia

„Având în vedere faptul că acest tip de cancer poate fi ereditar, toate femeile care primesc un astfel de diagnostic ar trebui să efectueze o testare genetică. Dacă se observă mutații BRCA1 sau BRCA2 toate rudele de gradul 1 (surorile și fiicele) ar trebui să efectueze aceeași testare.
În acest mod cancerul poate fi prevenit în proporție de 20%”
, explică dr. Douglas Levine, ginecolog oncolog de la Centrul Medical Langone.

 
4. Nu este o sentință

„Multe persoane cred că nu s-a avansat deloc în lupta împotriva cancerului ovarian, dar nu este adevărat. În ultimii 30 de ani tratamentele au devenit mult mai eficiente și sunt tolerate mai bine de pacienți. Femeile care primesc acest diagnostic pot trăi mai mult și vor avea o viață aproape normală”, spune dr. Levine.

 
5. Este legat de cancerul de colon

„Cercetările recente au demonstrat că un istoric familial de cancer de colon poate crește riscul de cancer ovarian. Este important să discuți cu medicul tău despre testarea genetică și despre măsurile de protecție pe care le poți lua”, spune dr. Williams.

 
6. Anticoncepționalele și copiii te ajută foarte mult

„Principalul factor de risc pentru cancerul ovarian este frecvența ovulației. Cu cât ovulezi de mai multe ori, cu atât ești mai expusă riscului.
Femeile care nu au avut copii, nu au folosit niciodată anticoncepționale, au avut prima menstruație foarte devreme sau au trecut la menopauză după vârsta de 55 de ani au un risc mai mare și ar trebui să aibă controale mai dese”
, recomandă dr. Sherry Ross, ginecolog din Santa Monica.

 
7. Nu subestima importanța exercițiilor și a dietei sănătoase

„În general nu ar trebui să te îngrijoreze excesiv riscul de cancer ovarian pentru că realitatea este că apare foarte rar. Deși este o boală gravă, este esențial să te concentrezi pe un program consecvent de exerciții fizice și să consumi un meniu bogat în vitamine pentru a preveni atât cancerul, cât și afecțiunile cardiovasculare”, potrivit dr. Sarah Yamaguchi, ginecolog din Los Angeles.

 
8. Cancerul ovarian nu este diagnosticat decât în stadiul 3

„Pentru că ovarele sunt localizate în abbomen și nu există teste clare pentru a-l depista mai rapid, foarte adesea cancerul ovarian este diagnosticat când este deja într-o fază avansată. De fapt, simptomele nu vor deveni evidente decât dacă tumoarea crește în dimensiuni sau afectează alte organe.
Femeile trebuie să fie foarte atente la simptome precum balonarea, senzația de preaplin sau problemele urinare. Deși nu sunt întotdeauna legate de ovare, aceste simptome justifică o evaluare amănunțită a stării de sănătate”
, potrivit dr. Rebecca Phaeton, ginecolog oncolog.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod