Persoanele dializate trebuie sa faca sport

Despre importanta pe care o are miscarea practicata intre sedintele de dializa ne vorbeste Dr. Mihaela Baciu, medic medicina generala.

Despre importanta pe care o are miscarea practicata intre sedintele de dializa ne vorbeste Dr. Mihaela Baciu, medic medicina generala.

 

Cu totii vrem sa avem mai multa energie, musculatura tonifiata, control mai bun asupra tensiunii arteriale, buna dispozitie sau o mai buna capacitate de concentrare psihica. Din pacate, nu exista un astfel de medicament miraculos, dar exista ceva care le poate oferi pacientilor dializati aceleasi beneficii: exercitiile fizice regulate.

 

Cum poate miscarea sa-ti imbunatateasca starea de bine daca faci dializa?


Multe dintre persoanele dializate se simt obosite, motiv pentru care renunta sa mai faca miscare, punand mai mult accent pe odihna. Totusi, chiar daca pauza de odihna este binevenita, este important sa ramai activ intre sedintele de dializa. Cu cat faci mai putina miscare, cu atat organismul se va obisnui sa realizeze mai putine activitati si nu va mai face fata efortului.

Muschii vor fi mai slabiti si lipsiti de tonicitate.

Pentru persoanele dializate, activitatea fizica este importanta pentru ca:

  • imbunatateste digestia;
  • creste nivelul de energie;
  • imbunatateste calitatea somnului;
  • scade nivelul colesterolului;
  • intareste musculatura si oasele;
  • scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, inima fiind unul din cei mai important muschi ai organismului;
  • reduce masa corporala, un efect foarte important pentru pacienti.

 

Miscarea ajuta atat corpul, cat si mintea


Prin practicarea regulata, miscarea stimuleaza sistemul nervos si conduce la eliberarea de endorfine, proces care aduce cu sine combaterea stresului si a depresiei si crearea unei stari de bine. Pe langa aceste beneficii medicale, mai sunt beneficiile sociale. Oricare dintre tipurile de miscare practicate: plimbarile, mersul pe bicicleta, dansul, iti ofera oportunitatea de a mari cercul de cunostinte si prieteni. Astfel, statul in casa la televizor nu va mai fi activitatea principala de petrecere a timpului liber, ci momentele impartasite cu prietenii, cu persoane care poate trec prin aceleasi probleme ca tine si care te inteleg.

 

Nu trebuie sa faci performanta


Nu trebuie sa faci un sport de performanta pentru a resimiti efectele discutate mai sus. Ba mai mult, trebuie evitate situatiile de epuizare cauzate de activitatile sportive.

De aceea, cele mai potrivite exercitii ar fi cele de mentinere a formei fizice, cum ar fi: plimbarile, inotul, mersul pe bicicleta, dansul. Chiar si obiceiul de a cobori din autobuz cu o statie inainte de destinatie si a parcurge restul distantei pe jos sau mersul la cumparaturi sau gradinaritul si chiar joaca cu nepotelul sau sesiunea de curatenie in locuinta te pot ajuta sa-ti lucrezi organismul si sa-l mentii in forma.

Atunci cand vremea este una potrivnica (prea frig sau prea cald) poti realiza cateva exercitii de flexibilitate pentru buna mobilitate a articulatiilor. De exemplu: sa cobori capul inainte si inapoi, sa te ridici sau sa te asezi pe scaun cu mainile intinse inainte, sa faci miscari, rotiri de brate, ridicari pe varfuri, balansari de maini si picioare.

 

De ce ai nevoie pentru a reusi?

 

  • De hotarare si convingere. Chiar daca doctorul iti recomanda sa faci miscare, nimeni in afara de tine nu iti poate pune organismul in functiune si nu-l poate antrena in activitati fizice.
    Este important sa intelegi ca miscarea regulata te va face mai puternic si mai energic;
  • De sfatul medicului. Deoarece medicul tau nefrolog iti cunoaste cel mai bine starea de sanatate si tratamentul pe care-l urmezi, el este cel mai in masura sa-ti recomande acele tipuri de exercitii fizice pe care le poti realiza in afara oricarui pericol. Prin urmare, nu ezita sa ai o discutie pe aceasta tema;
  • De o activitate fizica placuta. Nu trebuie sa te fortezi sa realizezi un tip de miscare pe care nu o poti suporta, pentru ca vei renunta dupa prima saptamana. Important este sa alegi acele exercitii care iti fac placere. De exemplu, majoritatea persoanelor iubesc plimbarile. Acestea sunt activitatile fizice cele mai putin solicitante si, in plus, sunt sanatoase si sigure.


Si nu uita, rezultatele bune cer timp. Chiar daca vor exista perioade sau momente cand nu vei putea realiza exercitiile fizice pe care ti le-ai propus, important este sa nu te dai batut.

De exemplu, nu este recomandat efortul fizic cand ai febra, cand ai lipsit de la unele dintre sedintele de dializa sau cand exercitiile iti cauzeaza durere. In astfel de situatii, poti sa faci o pauza, dar nu renunta. Este important ca miscarea sa devina parte din viata ta.

Articol realizat de Dr. Mihaela Baciu, medic medicina generala si Manager Servicii Pacienti Fresenius NephroCare Romania; telefon 0723.550.123 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod