Mituri despre alunițe. Care sunt cele periculoase și când există risc de cancer

Știm cu toții că trebuie să fim cu ochii pe alunițele pe care le avem pe corp dar, uneori, miturile despre alunite sunt departe de realitate. Este foarte normal să aveți alunițe și pistrui și majoritatea nu reprezintă niciun pericol, spune dr. Adam Friedmann, dermatology la Stratum Clinics.
Unele alunițe se pot dezvolta într-o formă agresivă de cancer de piele numită melanom malign, așa că este important să urmăriți orice modificări și să le verificați cât mai repede posibil. Însă, în niciun caz, nu dați crezare tuturor miturilor.
 

 
Miturile despre alunite, între adevăr și legendă

 
 
„Acest lucru este adevărat într-o anumită măsură”, spune dr. Friedmann. „Orice până la 150-250 este normal – mult peste acest număr, iar riscul de melanom începe să crească. Trebuie să fiți atenți la alunițele cu aspect neregulat – și cu cât alunitele arată mai mari și mai neregulate, cu atât este mai mare riscul de dezvoltare a melanomului”.


Alunițele noi sunt mai predispuse să devină canceroase?



Dr.
Friedmann spune că atât alunițele noi cât și cele vechi se pot transforma în cancer. Cu toate acestea, este indicat să fii atentă la altele noi, care se dezvoltă brusc, precum și la modificările alunițelor pe care le ai de mult timp.
„Aproximativ 50 la sută din melanomul malign provine alunițe existente, iar jumătate din alunite noi. Marea majoritate a alunițelor sunt benigne, dar unele alunițe au potențial de a se transforma în melanom. Orice aluniță care își schimbă forma sau continuă să devină mai mare trebuie revizuită, indiferent dacă este nouă sau preexistentă”, spune medicul.



Persoanele cu peste 11 alunițe pe brațul drept ar putea avea risc sporit de cancer de piele?

 

Dr.
Friedmann spune: „Acest lucru este fals, dar ar putea fi un bun indicator al numărului total de alunițe de pe întreg corpul. Orice ce depășește 250 ar putea crește factorul de risc”.
 


Cu cât pielea ta este mai închisă la culoare, cu atât ești mai protejat?

 

„Acest lucru este corect într-o anumită măsură, deoarece pigmentul întunecat creează o barieră de protecție între piele și razele ultraviolete, dar, totuși, trebuie să purtați protecție”, subliniază Friedmann. 
Cu alte cuvinte, deși persoanele cu pielea deschisă la culoare pot fi, în general, mai expuse riscului, persoanele cu piele întunecată pot face și ele cancer de piele.
Dr.
Friedmann adaugă că este, de asemenea, un mit că oamenii mai palizi se pot „bronza în siguranță” - în ideea că odată ce te-ai bronzat, ești mai puțin expus riscului de a suferi daune solare. „Concluzia este că, dacă ai pielea palidă, nu te poți bronza în siguranță – bronzarea îți crește șansele de melanom”, spune el.
 


Modificările trebuie întotdeauna verificate de un medic dermatolog?

 
 
Acesta nu este categoric un mit - pentru că oricine, la orice vârstă, poate fi afectat de cancerul de piele, iar ratele melanomului au crescut. Deși schimbările neobișnuite nu înseamnă întotdeauna, automat, că aveți cancer, este întotdeauna recomandabil să verificați lucrurile imediat ce le observați.
Dacă aveți cancer de piele, este mult mai ușor de tratat dacă este depistat în stadiu incipient.

Dr. Friedmann adaugă: „Motto-ul nostru este simplu: o schimbare necesită o verificare. Orice aluniță care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea ar trebui revizuită imediat”.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod