5 remedii eficiente care te scapă de oboseală cronică

O dietă echilibrată, exercițiile fizice regulate și somnul suficient sunt cele mai bune modalități de a vă menține nivelul de energie naturală. Însă, atunci când oboseala cronică își face simțită prezența, nu disperați, pentru că există vitamine care reduc aceste simptome.
Când nu reușim să ne asigurăm un echilibru constant sub toate aspectele vieții, există soluții care ne ajută să învingem oboseala cronică.
 
 
5 remedii eficiente care te scapă de oboseală cronică
 
 
Când oboseala cronică își face simțită prezența iar energia te părăsește și pare că nu mai ai putere, nu uita că există câteva remedii ce reduc aceste simptome.
 

 
1. Ashwagandha

 
 
Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda indiană, unul dintre cele mai vechi sisteme medicinale din lume.
 
Se crede că Ashwagandha crește energia prin îmbunătățirea rezistenței corpului la stresul fizic și mental.
Într-un studiu, persoanele cărora li s-a administrat ashwagandha au avut îmbunătățiri semnificative în privința stresului și anxietății, în comparație cu cele cărora li s-a administrat un placebo. Au avut, de asemenea, niveluri de cortizol cu 28% mai scăzute, un hormon care crește ca răspuns la stres.
 
Și alte studii au arătat că cei care au luat extract de ashwagandha au obținut rezultate mai bune la testele care măsoară stresul, anxietatea și oboseala.
Pe lângă îmbunătățirea oboselii mentale și a stresului, cercetările sugerează, de asemenea, că ashwagandha poate atenua oboseala asociată cu exercițiile fizice.
 
Un studiu asupra cicliștilor de elită a constatat că cei care au luat ashwagandha au putut să meargă cu 7% mai mult decât cei cărora li s-a administrat un placebo.
 
În plus, cercetările sugerează că suplimentele de ashwagandha sunt sigure și au un risc scăzut de efecte secundare.
Se crede că Ashwagandha reduce oboseala mentală și fizică, crescând astfel nivelul de energie.


2.
Rhodiola Rosea

 
 
Rhodiola Rosea este o plantă care crește în anumite regiuni reci, muntoase. Este folosită pe scară largă ca adaptogen, o substanță naturală care îmbunătățește capacitatea corpului de a face față stresului.
Într-un studiu, cercetătorii au combinat și analizat rezultatele a 11 studii care au examinat efectele rodiolei asupra oboselii fizice și mentale la peste 500 de persoane.
 
Din cele 11 studii, opt au găsit dovezi că rhodiola poate îmbunătăți performanța fizică și poate ușura oboseala mentală. De asemenea, nu au existat riscuri majore de siguranță asociate cu suplimentele cu rodiola.
 
S-a sugerat că rhodiola ajută și la depresie, care este, în mod obișnuit, legată de oboseală.
În plus, rodiola are mai puține efecte secundare și este mai bine tolerată decât multe medicamente de sinteză.
Se crede că rhodiola crește capacitatea organismului de a se adapta la stres prin ameliorarea oboselii fizice și mentale. De asemenea, poate ajuta la atenuarea oboselii la persoanele cu depresie.

 
 
3. Vitamina B12

 
 
Alături de celelalte vitamine B, vitamina B12 ajută la transformarea alimentelor pe care le consumi în energie pe care celulele tale o pot folosi.

De asemenea, menține sănătatea nervilor și celulelor sanguine ale corpului tău și ajută la prevenirea unui tip de anemie care te poate face să te simți slăbit și obosit.
 
Vitamina B12 se găsește în mod natural într-o varietate de proteine animale, cum ar fi carnea, peștele și produsele lactate. Multe alimente sunt, de asemenea, fortificate cu B12, permițând majorității oamenilor să-și satisfacă nevoile de vitamina B12 consumând o dietă echilibrată, care conține alimente bogate în B12.
 
Cu toate acestea, unele populații pot fi expuse riscului unei deficiențe de B12, care apare atunci când corpul nu primește suficientă sau nu este în măsură să absoarbă cantitatea de care aveți nevoie.
 
Prin urmare, nivelurile de energie ale unor oameni pot primi un impuls cu suplimente de B12.
Vitamina B12 joacă un rol important în producerea de energie.
Îmbătrânirea, eliminarea produselor de origine animală din dietă și bolile care afectează tractul gastro-intestinal pot contribui la niveluri scăzute de B12 și pot duce la oboseală și slăbiciune.



Cine riscă să aibă deficiență de vitamina B12
 


- Adulți în vârstă: Aproximativ 10–30% dintre adulții cu vârsta peste 50 de ani au dificultăți în absorbția vitaminei B12 din alimente. Acest lucru se datorează faptului că produc mai puțin acid gastric și proteine, care sunt necesare pentru o absorbție adecvată.
- Vegetarienii: Sunt expuși riscului de deficiență de B12, deoarece alimentele de origine animală sunt singura sursă naturală de hrană ce conține această vitamină.
- Cei cu tulburări gastrointestinale: bolile care afectează tractul gastrointestinal, cum ar fi boala celiacă și boala Crohn, pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.
 


4. Fierul 
 

 
Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul din plămâni către organele și țesuturile din corp.
Fără un nivel adecvat de fier, celulele roșii din sânge nu pot transporta eficient oxigenul către țesuturile corpului.
Acest lucru duce la anemie cu deficit de fier, care te poate face să te simți obosită și slăbită.
 

 
Cauzele anemiei prin deficit de fier includ:

 

- Dietă săracă în fier: Cele mai bogate surse de fier din dietă sunt carnea și fructele de mare. Din acest motiv, necesarul de fier pentru vegani este de 1,8 ori mai mare decât pentru persoanele care mănâncă preparate din carne.
- Pierderea de sânge: Mai mult de jumătate din fierul din organism se află în sânge.
Prin urmare, pierderea de sânge prin menstruații abundente sau sângerări interne pot epuiza în mod dramatic nivelurile.
- Sarcina: Femeile însărcinate au nevoie de două ori mai mult fier pentru ca organismul lor să susțină creșterea normală a fătului. Din păcate, aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate dezvoltă anemie feriprivă.
În aceste cazuri, poate fi necesar un supliment de fier pentru a corecta o deficiență și pentru a evita complicațiile asociate cu anemiei cu deficit de fier, inclusiv oboseala.
 
Cu toate acestea, deoarece există riscuri pentru sănătate din cauza consumului excesiv de fier, consultați-vă cu medicul  pentru a vedea dacă suplimentele de fier sunt potrivite.
 
Celulele roșii din sânge au nevoie de fier pentru a transporta oxigen în țesuturile corpului. Fără fier, livrarea de oxigen către întregul corp este limitată, ceea ce poate duce la oboseală extremă. O dietă săracă în fier, pierderea excesivă de sânge și sarcina pot crește necesarul de fier.
 


5. Melatonina

 
 
Melatonina este un hormon natural care joacă un rol important în ritmul circadian - zi/noapte - și în inducerea somnului. Nivelul de melatonină este produs și lansat în funcție de momentul zilei – este mai crescut seara și mai coborât dimineața.
Suplimentarea cu melatonină poate fi o modalitate eficientă de a atenua insomnia, o tulburare de somn care afectează aproximativ 30% dintre adulții din întreaga lume.
 
Insomnia cronică te poate face să te simți obosită în mod constant și să ai nivelul de energie scăzut.
Simptomele includ dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormită, trezirea prea devreme și calitatea slabă a somnului.

Pentru persoanele cu sindrom de oboseală cronică s-a demonstrat că suplimentele de melatonină îmbunătățesc concentrarea și energia reducând în același timp oboseala.
 
De asemenea, secrețiile reduse de melatonină au fost asociate cu îmbătrânirea, boala Alzheimer, diabetul de tip 2, cancerul și hipertensiunea arterială.
 
Melatonina este un hormon important care joacă un rol important în somn. Suplimentarea cu melatonină poate fi o modalitate eficientă de a atenua insomnia, rezultând o vigilență îmbunătățită și o scădere a oboselii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod