Verifica-ti periodic starea de sanatate

Cu timpul, organismul femeii sufera transformari fiziologice care,uneori, pot conduce la alterarea starii de sanatate. Pentru a preveniaceste neajunsuri, este bine de stiut ca fiecare decada de varsta isi areriscurile specifice si ca verificarea periodica a sanatatii in functiede aceste probleme poate preveni instalarea unor afectiuni greu de tratatsi de tinut sub control.

Cand te inscrii la medicul de familie, acesta ar trebui sa-ti faca uncontrol medical, care acopera, de obicei, consultul clinic, verificareatensiunii arteriale, un test de urina pentru diabet si masurarea greutatiicorporale.
Testele de sange se indica doar la nevoie.Examenul radiologic toracic se face doar din motive clare, evitandexpunerea inutila la raze X.

Daca apartii unei grupe cu risc pentru boli de inima, se indica oelectrocardiograma, insa in absenta simptomelor (dureri sau ritmneregulat), valoarea acesteia este limitata.In functie de varsta, se indica tuturor femeilor controlul periodic alsanilor, examen ginecologic de rutina, mamografie si examenul secretieivaginale.

La 20 de ani
La 30 de ani
La 40 de ani
La 50 de ani si peste

Autoexaminarea este importanta
Dupa varsta de 20 de ani
Sanii: Dupa fiecare ciclu, examineaza-ti cu atentie sanii sipalpeaza-i.
Pentru orice abatere de la aspectul lor normal, adreseaza-temedicului de familie.
La femeile mai tinere, cazurile de cancer la san sunt rare, asa ca,chiar daca gasesti o umflatura, mai mult ca sigur ca este benigna.
Dupa 30 de ani
Verifica-ti constant greutatea corpului. Dupa aceasta varsta, greutateatinde sa creasca fara sa-ti dai seama. Cantareste-te saptamanal si,daca este cazul, incearca sa scapi de kilogramele in plus.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod