Ia-ți grija de pe piept. Programează-te la un screening mamar pe tine și prietena ta!

Anual 12.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de sân, potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului. Adică 12.000 de mame, fiice, surori, bunici, mătuși, nepoate, colege și prietene care vor auzi cuvintele: „Aveți cancer la sân”.

Deși tratamentul a avansat considerabil în ultimii ani, depistarea precoce a cancerului este extrem importantă, chiar și pe fondul pandemiei. Cancerul de sân nu intră în carantină, este cea mai frecventă formă de cancer pe care o fac femeile și a doua cauză de deces prin cancer.  
Prelungirea pandemiei de COVD-19 le-a făcut pe unele femei să pună în plan secundar screeningul mamar din teamă de a nu se expune riscului de infecție cu virusul SARS-Cov-2. Această teamă s-a adăugat anixetății pe care o resimțeau deja față de ecografia sau mamografia de sân. Toate aceste temeri pot duce însă la o proporție mai mare a femeilor diagnosticate cu cancer într-un stadiu mai avansat, mai dificil de tratat.
 
Medicover România încurajează româncele să nu mai amâne ecografia mamară, și să le motiveze și pe mamele, prietenele și colegele lor să facă această investigație de rutină care le poate salva viața, oferind un discount de 30% în clinicile sale din București și din țară.

Familia și prietenii joacă un rol important în depășirea anxietății care poate deveni periculoasă atunci când duce la amânări frecvente ale investigațiilor de rutină. Astfel că Medicover le recomandă femeilor să facă un pact cu sora, prietena sau orice altă persoană dragă și să se încurajeze reciproc să meargă anual la ecografia mamară.



Pentru a face o ecografie mamară, nu este necesară trimitere de la medicul de familie, iar persoanele interesate se pot programa și online pe medicover.ro.
Ecografia mamară, recomandată anual, începând cu vârsta de 30 de ani ajută la depistarea precoce a cancerului de sân, când boala este mai ușor de tratat. Prin acest tip de screening efectuat regulat are loc evaluarea proactivă a țesutului mamar, înainte de apariția semnelor sau simptomelor specifice bolii.

Istoricul familial, vârsta, factorii genetici, densitatea mai mare a țesutului mamar precum și greutatea corporală pot fi considerați factori de risc în apariția cancerului de san. Nu aveți nevoie de antecedente familiale pentru a dezvolta cancer de sân. Doar 15% dintre pacientele cu cancer la sân au avut un membru al familiei cu această boală.
 
Adresați-vă medicului atunci când constați o schimbare la nivelul sânilor. În general, primul simptom vizibil este prezența nodulilor la nivelul unui sân sau a ambilor sâni. Chiar dacă în 80% din cazuri acești noduli sunt benigni, acest lucru poate fi stabilit doar în urma unui control de rutină și a unei ecografie de sân sau a unei mamografii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod