Ce sa faci pentru o respiratie proaspata?

Anumite alimente, tutunul, alcoolul si unele medicamente pot determina mirosuri neplacute (halitoza) ale cavitatii bucale. Intr-un mic procent de cazuri, halitoza poate avea origine sistemica (generala), cum ar fi, de exemplu, unele afectiuni ale tractului respirator.

O sursa importanta a halitozei este reprezentata de depozitele microbiene de pe limba si, in special, cele din spatele limbii, unele studii relevand ca simpla curatare a limbii cu periuta de dinti determina o scadere cu 70% a respiratiei urat mirositoare.

Resturile alimentare ramase intre dinti, la nivelul gingiilor si al limbii determina un miros neplacut o data cu descompunerea lor.
Acelasi lucru se intampla si cu protezele dentare care nu sunt curatate corespunzator.

Boala periodontala, determinata de factori bacterieni care actioneaza la nivelul tesuturilor de suport ale dintilor, este si ea incriminata in determinarea halitozei.

Gura uscata sau xerostomia este o alta conditie a halitozei. In conditii normale, saliva indeparteaza resturile alimentare care, prin procesul de fermentare, determina mirosuri neplacute. Xerostomia se manifesta in momentul in care apare o diminuare a fluxului salivar.
Unele medicamente, tumori ale glandelor salivare sau respiratia orala contribuie la respiratia urat mirositoare.

Tutunul produce o respiratie urata, dinti colorati si tesuturi bucale iritate. Alte cauze ale halitozei sunt infectii ale tractului respirator (nas, gat, plaman), sinuzita cronica, bronsita cronica, diabet, boli gastro-intestinale, suferinte hepatice sau renale.

Sfaturi pentru evitarea halitozei

1. Mentine-ti o gura sanatoasa, mergi la dentist regulat si, daca ai probleme cu respiratia, noteaza tot ce mananci si prezinta lista medicului stomatolog.

2.
Fa-ti o lista cu toate medicamentele pe care le iei.

3. Evita consumul exagerat de dulciuri.

4. Spala-te de doua ori pe zi pe dinti si limba si foloseste cel putin o data pe zi ata interdentara.

5. Foloseste apa de gura, eventual una care contine si antimicrobiene.

6. Impreuna cu stomatologul tau, stabileste cauza exacta a halitozei.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oana pe 7 Ian 2012, 15:43
    respiratia proaspata

    nu stiu ce sa mai fac!am un gust neplacut in gura si dispare pe moment doar,cand mananc fructe sau ma spal pe dinti,apoi reapare iar.

    0
    0

  • MaRy pe 8 Feb 2011, 17:09
    @KRMEN

    ;;)..oh dear, krmen..pff..imi vine sa rad;)).. pt ce ai accesat siteul asta dak nu il citesti ..solutia problemei tale este mai suus ^ | |

    0
    0

  • KRMEN pe 24 Iun 2008, 23:45
    RESPIRATIE PROASPATA

    DESI MA SPAL PE DINTI DE 3 ORI PE ZI,FOLOSESC SI APA DE GURA UNEORI SIMT CA RESPIRATIA MEA NU ESTE INTOCMAI PROASPATA!MERG SI LA STOMATOLOG ,INSA SITUATIA NU S SCHIMBA!OARE CE AR TREBUI SA FAC????

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod