Ce este polipoza nazală?

Ai auzit acest termen dar nu ești sigur ce tip de afecțiune desemnează? Află ce este polipoza nazală, care sunt simptomele specifice, măsurile de prevenție și factorii de risc.
Dacă ai remarcat diferite simptome care te îngrijorează și te întrebi ce este polipoza nazală, specialiștii au alcătuit un ghid detaliat al manifestărilor problematice, complicațiilor și măsurilor pe care le poți lua pentru a preveni această afecțiune.

 
Ce este polipoza nazală?

Este o afecțiune cronică pe fond inflamator cu efecte negative la nivelul sinusurilor și cavității nazale. Se caracterizează prin prezența polipilor nazali, care sunt creșteri moi, necanceroase și care nu provoacă dureri. Atârnă asemenea lacrimilor sau a ciorchinilor de struguri și sunt asociați adesea cu astm, infecții recurente, alergii, sensibilitate la medicamente sau boli autoimune.
Polipii nazali de dimensiuni mici pot să nu cauzeze deloc simptome, dar dacă sunt mari pot bloca respirația pe nas, vor cauza pierderea simțului mirosului sau infecții frecvente.
Polipii pot afecta orice persoană, dar se întâlnesc mai des la adulți. În majoritatea cazurilor medicamentele speciale reduc dimensiunea polipilor sau îi elimină complet, dar există și situații în care este necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea lor. Chiar și după un tratament eficient polipii nazali vor reveni destul de des.

 
Simptome

Polipii nazali provoacă iritarea și umflarea mucoasei nazale sau a celei din zona sinusurilor care durează mai mult de 12 săptămâni (sinuzită cronică). Polipii nazali nu te dor și sunt foarte moi, fiind posibil să nu realizezi că există.
 
Iată care sunt simptomele polipozei nazale:
- nasul care curge;
- nasul înfundat permanent;
- picuratul nasului;
- un simț al mirosului redus sau care a dispărut complet;
- pierderea simțului gustului;
- dureri la nivelul feței sau migrene;
- dureri în partea de sus a dinților;
- senzație de presiune la nivelul frunții sau feței;
- sforăitul;
- hemoragii nazale frecvente.

 
Care sunt cauzele polipozei nazale?

Specialiștii nu au determinat cu precizie de ce unele persoane sunt afectate de inflamații pe termen lung sau de ce iritațiile și umflăturile determină formarea polipilor. Există studii care indică faptul că persoanele care au polipi prezintă reacții diferite ale sistemului imunitar la diferite substanțe chimice.
Polipii nazali se pot forma la orice vârstă, dar apar frecvent la adulții tineri sau de vârsta a doua.
Se pot forma oriunde în pasajul nazal sau spre sinusuri, dar apar mai des în zona de lângă ochi, nas și pomeți.

 
Factori de risc

Orice boală care provoacă inflamații pe termen lung la nivelul nasului și sinusurilor cum ar fi infecțiile și alergiile va crește riscul de apariție a polipilor nazali.
 
Următoarele boli sunt de regulă asociate cu polipoza nazală:
- astmul;
- sensibilitatea la aspirină;
- sinuzita fungică alergică;
- fibroza chistică;
- sindromul Churg-Strauss;
Și lipsa de vitamina D creează condițiile favorabile apariției polipilor. Moștenirea genetică are, de asemenea, un rol semnificativ în declanșarea afecțiunii.

 
Complicații posibile

Polipii nazali pot cauza complicații dacă blochează fluxul de aer și eliminarea lichidului de la nivelul sinusurilor, precum și din cauza menținerii iritației și a umflăturilor.
 
Complicațiile semnalate de specialiști sunt:
- apneea obstructivă de somn;
- crizele de astm;
- infecțiile sinusurilor.

 
Măsuri de prevenție

Poți reduce riscul de polipoză nazală cu următoarele strategii:
- tratează cu atenție astmul și alergiile: respectă recomandările medicului, iar dacă tratamentul prescris nu ține simptomele problematice sub control discută despre alternativele disponibile;
- evită factorii iritanți pentru pasajul nazal: evită să inspiri substanțe care pot cauza umflarea sau iritarea nasului sau a sinusurilor, de exemplu fumul de țigară și praful;
- respectă regulile de igienă: spală-te des pe mâini pentru a preveni acumularea bacteriilor și a microbilor;
- folosește un umidificator: cu ajutorul lui vei menține umiditarea necesară pentru a respira bine, vei preveni inflamațiile și blocarea pasajului nazal;
- curăță nasul cu soluție salină.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod