Cât de sigure sunt somniferele?

Multe persoane folosesc medicamente care să le ajute cu insomnia și alte probleme de somn. Se pare însă că unele dintre cele mai populare medicamente pentru somn cu prescripție medicală ar trebui să vină cu avertismente mai puternice. Iată cât de sigure sunt somniferele!

Somniferele: avantaje și dezavantaje


În luna aprilie, specialiștii au atras atenția asupra unor riscuri grave sau care pun viața în pericol din partea unor somnifere puternice. Medicamentele acestea hipnotice, care au fost folosite pentru a stimula sau a menține somnul, au fost corelate cu 20 de decese raportate și 46 de vătămări non-fatale, dar grave.

Vătămările au inclus supradoze accidentale, căderi și riscul de înec, în timp ce decesele au fost cauzate de otrăvirea cu monoxid de carbon, hipotermie, accidente de mașină, sinucidere și alte motive. În timp ce aceste incidente sunt rare, ele sunt grave și este important ca pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății să fie conștienți de riscuri.

Somniferele au efecte secundare bine documentate


Efectele secundare ale pastilelor de dormit variază în funcție de medicație, dar pot include amețeli, dureri de cap, probleme gastrointestinale, somnolență prelungită, reacții alergice, probleme cu memoria și activitățile zilnice. Studiile de caz realizate au asociat, de asemenea, un tip de somnifer cu un comportament sinucigaș, posibil chiar și în timpul somnului. Băuturile alcoolice sau alte medicamente prescrise pot, de asemenea, să interacționeze prost cu somniferele, ceea ce poate duce la mai multe efecte secundare sau complicații. 

Deși cei mai mulți oameni care iau pastile de somn pe baza prescripției medicale nu se confruntă cu probleme majore, experții în sănătate au fost preocupați de efectele secundare ale somniferelor de mult timp. În 2013, a fost recomandat să fie reduse dozele de zolpidem în timpul somnului pentru a reduce problemele legate de somnolență din dimineață următoare, care pot duce la accidente auto. Anunțul respectiv nu s-a referit în mod specific la comportamentele periculoase pe care le au oamenii atunci când sunt pe jumătate adormiți, inclusiv condusul mașinilor, folosirea cuptorului, comiterea crimelor și actelor violente. 

Medicamentele pentru somn au fost corelate cu afecțiuni care pun viața în pericol


Un studiu din 2012 a asociat folosirea somniferelor cu un risc mai mare de deces prematur, chiar dacă oamenilor le-au fost prescrise mai puțin de 18 pastile pe an.
Persoanele care au primit mai multe somnifere au fost susceptibile unui risc cu 35% mai mare de a dezvolta cancer după aproximativ 2 ani și jumătate decât persoanele care nu au folosit deloc somnifere.

Studiul a arătat numai asociațiile, nu cauzele și efectele. Dar a susținut ideea că oamenii ar trebui să evite să ia somnifere în fiecare seară sau pentru perioade lungi de timp, dacă este posibil. O analiză a studiului din 2018 a concluzionat că somniferele sunt corelate cu boli grave și decese precoce cauzate de cancer, infecții grave, tulburări de dispoziție, leziuni accidentale, sinucideri și omucideri.

Este posibil să iei somniferele în mod responsabil


Deși este imposibil să se prezică cine va experimenta efecte secundare după ce a luat somnifere, există modalități de a reduce riscul apariției acestora.
Oamenii ar trebui să cunoască posibilele efecte secundare și interacțiunile cu alte medicamente înainte de a începe un nou tratament. În plus, ar trebui să urmeze recomandările medicilor atunci când iau somnifere. Nu trebuie să fie amestecat alcoolul cu somniferele. De asemenea, acestea trebuie să fie luate fix înainte de sonm pentru a reduce riscul de efecte secundare și de comportament periculos.

În loc de a depinde de somnifere, oamenii ar trebui să încerce să abordeze factorii de stres care stau la baza problemelor de sănătate ce pot duce la tulburările de somn. Pentru un somn mai bun, experții recomandă să reduci timpul petrecut în fața ecranelor pe timp de noapte, să practici obiceiuri relaxante înainte de culcare, cum ar fi cititul. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?