Care este importanta sigilarilor dentare?

Cum as putea sa imi protejez mai bine dintii de atacul acid? Sunt sigilarile dentare o solutie?
Cum as putea sa imi protejez mai bine dintii de atacul acid? Sunt sigilarile dentare o solutie? Multumesc, Ioana - Brasov

Dr. Mihnea Nitescu, medic stomatolog, si Dr. Monica Dordea, medic stomatolog, iti raspund:

In mod obisnuit, dintii nostri sunt acoperiti de un film bacterian subtire si lipicios numit placa dentara. Cand ingurgitam alimente sau bauturi care contin zahar sau acizi, cum ar fi laptele, painea, prajiturile, bomboanele, sifonul sau fructele apare asa numitul atac acid asupra smaltuluidentar.

Unul dintre locurile cel mai frecvent atacate de acizi este suprafata ocluzala a dintilor posteriori (premolari si molari) la nivelul santurilor si fosetelor existente aici si care au rol in triturarea (incizia, mestecarea) alimentelor.


Periajul regulat si folosirea constanta a firului interdentar ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a bacteriilor de la nivelul suprafetelor dentare. Totusi, curatarea eficienta a santurilor si fosetelor este este dificila deoarece mijloacele clasice de curatare nu pot interveni eficient la nivelul fisurilor microscopice pentru a indeparta filmul bacterian. Pentru aceasta situatie este recomandabil sa se realizeze sigilarile dentare. Un material sigilant este un material plastic care se aplica pe suprafetele ocluzale ale dintilor posteriori, actionand ca o bariera si protejand smaltul de atacul acid.


De aproape 20 de ani, aceasta practica stomatologica a devenit din ce in ce mai cunoscuta si utilizata, avand drept beneficiari atat copiii cat si adultii. Sigilantii protejeaza ariile vulnerabile, cum ar fi santurile si fosetele de atacul alimentar acid si de placa bacteriana. "Candidatii" cel mai frecvent intalniti pentru sigilari sunt copiii si adolescentii.

Aplicarea sigilantilor

Procedura este simpla si rapida si creeaza, daca nu deloc, atunci doar putin disconfort. Pentru inceput se realizeaza o curatare cat mai buna a dintelui si apoi o conditionare a acestuia.
Apoi se aplica sigilantul pe suprafata ocluzala dentara, unde se lipeste de smaltul dentar cu ajutorulunui adeziv secial fotopolimerizabil.

Atata vreme cat sigilantul ramane intact, suprafata dentara va fi protejata. Sigilantii, care raman pe suprafetele dentare chiar sub actiunea fortelor zilnice si extrem de puternice aparute in procesul de masticatie, rezista de obicei cativa ani pana cand este necesara o reaplicare. Medicul stomatolog verifica etanseitatea acestor sigilari in timpul controalelor periodice.

Pastrati-va un suras sanatos

Preventia este mai importanta ca orice tratament stomatologic.
Aplicarea corecta si mentinerea sigilantilor sunt extrem de ajutatoare si importante in mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Periajul corect de doua ori pe zi cu pasta de dinti fluorizata si folosirea firului interdentar, vizitele regulate la stomatolog determina in timp o dantura sanatoasa, ingrijita si curata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod