Tusea. De ce nu-ţi mai trece şi cum să o tratezi

Tusea este un simptom neplăcut, efect al contactării unui virus sau a unei bacterii care atacă mucoasa tractului orofaringian sau a plămânilor. Este modul natural prin care organismul se apără și protejează căile respiratorii.

Tusea este de două feluri: acută autolimitativă şi cronică. Cea cronică persistă mai bine de 8 săptămâni şi incidenţa sa este de 10-20% în cazul adulţilor, pe când cea acută autolimitativă are o durată de mai puţin de 3 săptămâni.

Motivele persistenţei tusei

Factorii care favorizează apariţia tusei sunt diverşi, dar pot fi depistaţi cu uşurinţă de către un medic specialist.

Tusea poate să-şi facă apariţia ca urmare a unei răceli, pe fondul iritaţiei căilor respiratorii şi poate persista săptămâni bune după vindecarea virozei sau a infecţiei bacteriene care a produs-o.

Un alt motiv al apariţiei acesteia este stresul, care are efectul de a slăbi sistemul imunitar.

Cortizolul, hormonul care este eliberat atunci când eşti stresată, favorizează inflamaţiile, inclusiv în cazul aparatului respirator.

Tusea mai apare şi ca urmare a deshidratării, respectiv a uscării mucoasei nazale. Pentru a evita acest factor care determină apariţia tusei, este necesară curăţarea mucoaselor cu ajutorul unei soluţii saline si hidratarea intensă a organismului.

Picăturile nazale care decongestionează mucoasa pot fi şi ele o cauză a apariţiei şi persistenţei tusei, în cazul în care sunt folosite în exces, întrucât pot contribui la inflamarea membranelor respiratorii.

Aerul poate determina şi el persistenţa tusei, dacă este fie prea uscat, fie prea umed.
În timp ce atmosfera uscată irită căile respiratorii, umiditatea poate acutiza simptomele astmului sau apariţia unor alergeni precum mucegaiul sau acarienii.

Tusea poate fi tratată uşor cu ajutorul remediilor naturale, în cazul în care nu este acută. De regulă, dacă aceasta durează mai mult de 10 zile chiar dacă te afli sub tratament, este absolut necesară efectuarea unui nou consult medical.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod