Totul despre leucemia mieloidă cronică: simptome, cauze și tratament

Leucemia mieloidă cronică este un tip de cancer care afectează măduva osoasă și sângele. Este cunoscută și sub numele de leucemie granulocitară, mielogenă sau mielocitară.
În cazul acestei afecțiuni, măduva osoasă produce prea multe celule albe, care se numesc granulocite. Aceste celule, cunoscute uneori și sub numele de celule blastice leucemice, îngrămădesc trept măduva osoasă, împiedicând producția de celule sanguine să aibă loc în parametri normali. De asemenea, aceste celule se răspândesc și în afara măduvei osoase și traversează organismul prin fluxul sanguin. Din cauza faptului că nu au ajuns la maturitate, aceste celule nu pot lupta în mod adecvat împotriva infecțiilor.

Leucemia mieloidă cronică se dezvoltă treptat în stadiile incipiente ale bolii și progresează încet de-a lungul săptămânilor sau lunilor.
Acest tip de cancer are trei faze: faza cronică, faza accelerată și faza exploziei. Aceste faze se disting prin numărul de celule blastice (celule albe imature) din sânge și măduva osoasă, precum și prin severitatea simptomelor.

De ce apare leucemia mieloidă cronică?


În cele mai multe dintre cazuri, nu se știe ce cauzează această boală. Nu este o afecțiune pe care să o moștenești genetic de la părinți sau pe care să o faci din cauza infecțiilor. Dieta sau fumatul nu influențează în niciun fel apariția acestei boli. Singura cauză cunoscută este contactul cu un nivel ridicat de radiații.

Boala începe cu o problemă la nivelul genelor celulelor sanguine.
Secțiunile a doi cromozomi diferiți fac schimb de locuri și creează un nou cromozom anormal. Acest nou cromozom este motivul pentru care corpul începe să producă celulele albe care nu funcționează corect. Atunci când aceste celule apar în fluxul sanguin, nu mai rămâne la fel de mult loc pentru celulele sanguine sănătoase.

Simptomele leucemiei mieloide cronice


Din cauza faptului că leucemia mieloidă cronică se dezvoltă încet, multe persoane nu au niciun simptom, în special în stadiile incipiente, iar boala este depistată în timpul unor analize de sânge de rutină și poate fi confirmată cu ajutorul unei biopsii de măduvă. 

Pe măsură ce progresează boala, apar simptomele din cauza numărului din ce în ce mai mare de celule sanguine anormale din măduva osoasă și sânge. Printre simptome se numără și:

  • anemia, care cauzează oboseală persistentă, amețeli, probleme de respirație;
  • sângerări sau vânătăi inexplicabile (din cauza unui număr foarte scăzut de trombocite);
  • infecții frecvente sau repetate și vindecare lentă (din cauza lipsei de celule albe normale);
  • durere sau disconfort în partea stângă, sub coaste (din cauza măririi splinei);
  • transpirație excesivă;
  • pierdere nedorită în greutate.

Cum poate fi tratată leucemia mieloidă cronică?


Tratamentul variază în funcție de faza în care se află boala, starea de sănătate a pacientului și vârsta. În timpul fazei cronice, tratamentul este utilizat pentru a controla boala.
Acest lucru poate însemna chimioterapie.

În cazul pacienților mai tineri, poate fi o opțiune validă și transplantul de celule stem, acesta oferindu-le șanse mai mari de vindecare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod