Studiu: vitamina B te protejează de maladia Alzheimer

Vitamina B poate reduce cu 30% până la 50% procesul de atrofiere cerebrală întârziind evoluţia maladiei Alzheimer, arată un studiu recent publicat în revista PLOS One (Public Library of Science One).
Vitamina B poate reduce cu 30% până la 50% procesul de atrofiere cerebrală întârziind evoluţia maladiei Alzheimer, arată un studiu recent publicat în revista PLOS One (Public Library of Science One).
 
Cercetătorii de Universitatea Oxford sunt mulţumiţi de noile descoperiri şi speră să poată dezvolta un nou tratament care să încetinească sau să oprească evoluţia acestei maladii.  
 
La studiu au participat 270 de pensionari cu probleme de memorie, semn ale instalării maladiei Alzheimer. Potrivit cercetărilor, jumătate din cazurile de declin cognitiv moderat se transformă în demenţa, în mai puţin de 5 ani de la diagnostic. Pe o perioadă de doi ani, jumătate dintre voluntari a primit doze ridicate de acid folic (B9), B6 şi B12, în timp ce cealaltă jumătate a primit un produs placebo. În urma studiului, cercetătorii au observat că ritmul de progresie al atrofiei cerebrale a fost încetinit cu 30% până la 53% în cazul grupului care a primit vitamină B.

 
"Rezultatele sunt uimitoare. Sperăm că acest tratament simplu să ne permită să obţinem o întârziere a evoluţiei maladiei Alzheimer la un număr important de pacienţi care suferă de declin cognitiv moderat," a declarat prof. David Smith, unul dintre conducătorii studiului, citat de DailyMail.
 
Cercetătorii plănuiesc să conducă un studiu mai amplu pentru a stabili exact efectul pe care îl are acest "cocktail" de vitamine asupra creierului. În cazul în care vitamina B se va dovedi eficientă, următorul pas va consta în recomandarea pacienţilor care suferă de declin cognitiv moderat, în mai puţin de 5 ani. Atenţie! Specialiştii avertizează pacienţii să nu urmeze un tratament bazat pe vitamina B fără a consulta un medic. Cercetările anterioare au arătat că dozele ridicate de vitamine pot provoca dezvoltarea cancerului şi pot "hrăni" tumorile existente.
De asemenea, vitaminele pot interacţiona cu alte medicamente, precum cele pentru tratarea artritei sau psoriazisului.
 
Specialiştii cred că descoperirea unui tratament care să amâne instalarea maladiei, ar putea reduce cu până la jumătate numărul pacienţilor care mor cu această afecţiune.
 
Procesul de atrofiere cerebrală este un proces natural, care se instalează odată cu înaintarea în vârstă, însă este accelerat în cazurile de declin cognitiv moderat, caracterizate de pierderi de memorie ce afectează viaţa de zi cu zi şi care pot anunţa maladia Alzheimer la persoanele în vârstă.

 

Cum poţi preveni maladia Alzheimer?

 
Statisticile arată că, în prezent, în România există 227.036 de pacienţi cu această boală. Boala începe să se manifeste prin mici pauze de memorie numite popular "lapsus". Pe măsură ce boala înaintează, pacientul experimentează diferite stări de confuzie în îndeplinirea ritualurilor zilnice.
Dezorientarea şi judecata slabă sunt următorii paşi în evoluţia bolii: recunoaşterea cu greutate a obiectelor uzuale devenind o manifestare curentă.
 
Până în prezent, nu sunt cunoscuţi factorii cu rol decisiv în apariţia bolii. Alzheimer este o îmbătrânire a creierului, de aceea toţi factorii care contribuie la această pot fi incriminaţi: stresul, vârsta, bolile cardio-vasculare, expunerea la substanţe toxice şi radiaţii, nivel ridicat de colesterol, alcoolism, fumat etc.
 
Cercetările arată că stilul de viaţă sănătos poate ajuta la prevenirea acestei boli. Un alt studiu condus de Institutul de Cercetări în Dizabilităţi Intelectuale din New York a descoperit că o dietă bogată în nuci îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de a învăţa. Nu doar nucile ajută memoria. Cercetările conduse de Universitatea Cornell au arătat că fructe precum merele, bananele şi portocalele, conţin antioxidanţi cu rol în protejarea celulelor nervoase.
Dintre cele 3 fructe, merele au cel mai mare conţinut de antioxidanţi protectori, urmate fiind de banane şi apoi portocale.
 
Nu doar alimentaţia ajută la prevenirea acestei boli, ci şi activitatea fizică joacă un rol important. Seniorii care includ în programul de zi cu zi şi exerciţii uşoare, precum jogging, pot reduce cu 40% riscul de Alzheimer, susţin cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Massachusetts. Indiferent dacă este vorba despre plimbări în aer liber sau jogging, 30 de minute de exerciţii de 5 ori pe săptămâna aduc beneficii la orice vârstă, spun specialiştii.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Monica Mischie pe 9 Nov 2010, 12:59
    B.Alzheimer

    Am studiat foarte mult pe tema acestui subiect ..insa din pacatemai nimic nu poate influenta evolutia favorabila ...Daca nu cer prea mult ,as avea dorinta ..daca LUMEA MEDICALA MONDIALA a mai facut progrese ..in a descoperi ..un medicament mai eficient decat cele care se gasesc pe piata . Va multumesc ! oO ZI FRUMOASA IN SUFLET VA VA DORESC !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod